Боатин

от Уикипедия, свободната енциклопедия


ГЕОГРАФИЯ

Резерват Боатин се намира в най-западната част на национален парк Централен Балкан, северно от връх Тетевенска Баба, в землището на село Черни Вит. Обявен е за резерват на 12 юни 1948 г. Обявен е за биосферен резерват по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Разположен е в долината на река Боатиница, която извира от връх Баба и дава началото на река Черни Вит. Резерватът се простира от 800 до 2000 м надморска височина.

ФЛОРА

Почти цялата площ на резервата е заета от гори като от особена важност са чистите букови гори, защото са най-добре запазените на Балканския полуостров. Тези гори заемат по-ниските части на резервата. Средната възраст на горите е 130 години, но има дървета на възраст над 200 години и високи до 50 метра. Освен бук се срещат габър, шестил, явор, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат чисти смърчови гори и малки групи от обикновена ела. На територията на резервата се намира и компактно находище на клек.

ФАУНА

Има голямо разнообразие от пойни птици. В резервата могат да се наблюдават почти всички видове кълвачи, които се срещат в България. Повечето от тях присъстват в Червена книга на България. Срещат се също и сови. На територията на резервата живее и кафява мечка.

Текстовото съдържание е достъпно при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ, версия 1.2 или коя да е следваща, публикувана от Фондацията за свободен софтуер; без непроменяеми раздели, без предни и задни корици.   Уикипедия
Избрани сайтове резервата

Най-актуални страници резервата

  • Ботев /Враца/ разгроми Верея с 6:1