Катерички

Катеричка

Почти из всички наши гори се среща едно малко, пъргаво животно с дълга рунтава опашка- катерицата. Сутрин тя скача от дървона дърво и си търси храна- лешници, жълъди, орехи, семена от шишарки, гъби и др. Зиме яде пъпките на дърветата. Понякога напада гнездата на пойните птички и изяжда яйцата им.

Тялото и е покрито с жълтеникава или червенокафява козина, която се слива с кората на дърветата. През зимата тя става сива. Отдолу катерицата е бяла, а отстрани по главата- сива. На щръкналите си уши има кичури от косми. Задните и крака са по- дълги, ноктите- осри и закривени. Пръстите на предните и крака са по- дълги и с тях тя може да хваща като с ръце.

Горната устна на катерицата е разцепена и от нея се подават два големи зъба- резци. Тази цепнатина предпазва устата от нараняване, когато животното гризе. Опашката и е дълга и рунтава, служи и като кормило, когато скача. Катерицата вижда и чува много добре. Страхлива е и е много чувствителна към околната среда- когато се разваля времето, тя става неспокойна и непрекъснато скача от клон на клон.

Катерицата си прави гнездо високо по дърветата от клонки, шума, трева и мъх. То прилича на кълбо, голямо е около половин метър в диаметър и има само един отвор. Някои катерички си правят по няколко гнезда, а други обичат да живеят в хралупите на стари дървета. Нощта катерицата прекарва в жилището си, а денем излиза само при хубаво време. Зиме лежи в гнездото си и се храни със запасите от храна, които е събрала през есента. Живее до осем години.

Ражда два пъти през годината до седем слепи и беззащитни катерички. Те бозаят от майка си. Повечето от тях загиват рано.

Катерицата има много неприятели- ястребите, лисиците, златките , бухалите и други. Тя се смята за вреден дивеч, понеже се храни предимно с горски семена, но ловуването и е ограничено. Разрешава се да се убива като ловен обект само през зимата, за да се избегне изтребването и. Кожата и не е много ценна, но се използва за направа на кожени изделия и за украса на дамски палта. Тя е интересна главно като ловен трофей, въпреки че кожата и не е много ценна и месото не е вкусно.
Избрани сайтове много

  • Иновации в Земеделието поликарбонат, поликарбонат, поликарбонатни плоскости, поликарбонат цени, поликарбонат цвят, плоскости от поликарбонат, многокаме ...

  • Нови интернет страници много

  • Гледай в интернет! 10 - те най!

  • Най-актуални страници много

  • Много българи и чужденци преоткриват красотата на Вършец

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода