« назад


Скункс

Двуцветният миризливко.

Специфичното черно- бяло оцветяване на скункса е предупреждение към нападателите да не се приближават. Ако врагът дойде твърде близо до него, скунксът навежда глава, вирва опашка и тропа с крака. Ако и това не помогне, скунксът обръща гръб и напръсква нападателя с неприятно миришеща течност, която се произвежда от жлези, разположени близо до опашката.

Скунксът рядко пропуска цел, ако тя е в радиус от 3.5 метра. Течността причинява временна слепота, а неприятният и мирис се усеща на лазстояние около 800 метра. Напълно разбираемо е, че враговете му- пумата и рисът, се осмеляват да се приближат, само ако са много гладни.

Раираният скункс се среща в Южна Канада, навсякъде из САЩ и Северно Мексико. Той е дълъг около 75 см., има 30- сантиметрова опашка и обитава откритите тревни райони и пустинните области. Денем спи в хралупата си, а нощем излиза да търси храна- насекоми, жаби, птици и яйца.

За съжаление, много скунксове биват премазани от автомобили. Те още не са се научили, че автомобилите са опасни. Когато видят приближаващ се автомобил, те спират и вирват опашка с надеждата, че той ще се уплаши.


Избрани сайтове Скункс

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти