« назад


Вълци

През зимните нощи, обикновено когато луната осветява заскрежените дървета, които се пукат от студ, от непристъпните места на балкана може да се чуе страшният проточен вой на глутница вълци, предприели своя грабителски поход. При сняг ще забележите следите им. Те се движат във верига един след друг, като стъпват винаги в дирите на предния. Това ги улеснява при движението. Вълкът се движи със скорост до 60 километра в час. Прилича на голямо куче. Отличава се по силно окосмената и рунтава опашка, която държи винаги увиснала надолу. Ушите му са заострени и стърчат изправени. Предната част на тялото му е по- висока. Краката му са много здрави. Когато бяга, стъпва на пръстите си и това му помага да изминава големи разстояния, без да се умори- понякога до 100 километра за един ден. Живее до 20 години.
Вълкът е много предпазлив. Очите му са черни и широко отворени, зрението му е добре развито, но е по- слабо от слуха. Ноздрите му са влажни, отворени и лесно отдалеч подушват плячката и неприятелите. Тялото му е покрито с гъста и груба сивожълтеникава козина. През зимата тя става по- дълга, по- гъста и червеникава. Има здрави челюсти и силно развити кучешки зъби. С тях лесно разкъсва плячката си.
Храната си търси обикновено през ноща. Когато напада, проявява голяма сръчност и прибягва до хитрости. Търкаля се, скача и отведнъж се хвърля върху жертвата. Не напада близко до леговището си. Яде диви и домашни животни. Когато му се удаде да попадне на стадо овце, той удушава много повече, отколкото са му необходими за храна и причинява големи щети на стопаните. Без храна издържа продължително време, а след това може да изяде наведнъж до 25 килограма месо. Когато няма месо, храни се и с плодове. Напада хора по изключение, и то само зиме, когато е изгладнял. Напролет вълчицата избира леговище в някое усамотено място, но винаги близко до вода- обикновено дупка до някой дънер и я постила с трева и мъх. Тук ражда през април до десетина слепи вълчета, които проглеждат след около две седмици. Майката ги кърми около месец и половина. Малкото вълче прилича на сиво кученце, мило и игриво. През времето на кърмаческия период за изхранването на малките и вълчицата се грижи вълкът. През първите дни, след като се върне в леговището, той повръща плячката, която е погълнал. Така полусмляното месо се приема по- леко от малките. След време бащата започва да донася в леговището умъртвена плячка. Наесен всички тръгват за храна. Глутницата се състои от майката и порасналите вече вълчета- общо около 7- 8 вълка. Нощем те издават проточен вой.


Избрани сайтове Вълци

Най-актуални страници Вълци

  • Природата на Чехия Природа

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти