« назад


Слончета

Великанът на сушата.

Слоновете ежедневно извървяват дълги разстояния в търсене на храна и вода. Някои живеят в откритите тревни райони, други в гъстите гори. Женските слонове, слониците, живеят на стада, предвождани от една по- възрастна женска. Мъжките живеят поединично. Най- едрите мъжки достигат височина 3 метра и тежат 3 тона.

Хоботът на слона е удължена горна устна. Той е много чувствителен обонятелен и осезателен орган. На върха му има подобна на пръстени израстъци, с които слонът хваща и много дребни предмети, и големи дървета. Големите уши помагат на слона да се охлажда. Те съдържат много кръвоносни съдове, и когато минава през тях, кръвта отделя излишната топлина.

Слонът пие вода като я засмуква с хобота си и я впръсква в устата си. Както повечето едри животни в топлите страни, и слонът има проблеми с охлаждането. Той се охлажда и като се пръска с вода.

Бивните на слона всъщност са дълги зъби. Бивните на възрастните мъжки могат да достигнат дължина до 3.5 метра и тегло 130 килограма. Животните ги използват, за да белят кората на дърветата, да изравят корени и да свалят клони.

Има два вида слонове- африкански и индийски. И двата са преследвани и убивани заради бивните- източник на слонова кост, от която се правят украшения. В много страни слоновете са под защитата на закона, но слоновата кост е толкова скъпа, че бракониерите продължават да ги избиват.


Избрани сайтове Слончета

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти