Хипопотами

Хипопотам

Великани в реките.

Хипопотамът е второто по големина сухоземно животно след слона. Тялото му достига дължина до 4 метра и височина до 1.5 метра. Както пред всички едри животни, така и пред него стои проблемът с охлаждането. Хипопотамът го решава, като прекарва горещите африкански дни потопен във вода. Нощем, когато е по- хладно, хипопотамите излизат от водата и пасат трева.
Женските и малките живеят на стада, често в плитчините на реките. Няколко мъжки живеят сами край стадото, но не могат да го приближават без разрешението на женските. Мъжките хипопотами се бият за правото да бъдат близо до женските и често си причиняват тежки наранявания с бивните, дълги от 30 до 60 см.
При раждането си малките са високи около 90 см. Майката отвежда малкото на брега и го учи да не се отделя от нея. Когато то не се подчинява, тя го мушка с глава, а когато е послушно, го близва одобрително. В животинския свят подобно целенасочено обучение не е рядко явление.
Очите, ушите и ноздрите на хипопотама са разположени в горната част на главата. Това му позволява да стои почти изцяло потопен във водата. Кожата на хипопотама е покрита с розово мазно вещество, наречено "розова пот".

Когато вашата градина може да избира, тя избра - торове Canna Био-минерални, минерални и органични торове Canna онлайн в Градинар.Бг  повече » www.gradinar.bg 


3-те най-големи, най - предпочитани, най желани от най- посещаваните производители на почви, торове и субстрати в онлайн магазина на Groshop Градинар.Бг до вас когато ви трябва. Видове почви и торове от най-висок клас  повече » www.gradinar.bg