Грижи за котката

Преди да си вземете котка: 

Преди да си вземете котка, всичко трябва предварително да бъде добре обмислено. От ваша страна ще бъде много безотговорно, ако си вземете коте и чак след това установите, че по една или друга причина не можете да се грижите за него.

Ако вече сте взели решение, остава да помислите каква порода и какъв цвят котка предпочитате. Всяка порода си има своите предимства и недостатъци. Всичко зависи от това- коя би била най- подходящата за вас. Дългокосместите котки трябва да бъдат ресани всеки ден, и ако нямате време за това, по- добре се откажете. Сиамските, източните, бирманските, абисинските и руските сини котки не се нуждаят от ежедневно ресане, но те пък коренно се различават от спокойния и търпелив нрав на персийките. На котките от тези породи е необходим постоянен и тесен контакт с човека- така че и на тях ще трябва да отделяте повечко време. В противен случай те ще се отчуждят и вместо радост, ще ви носят само грижи /например по отношение на домашната хигиена/. Освен това те повече са предразположени към различни заболявания. В сравнение с тях късокосместите английски и европейски котки изискват значително по- малко грижи, те по- рядко боледуват и живеят по- дълго. Те не са и скъпи, но за сметка на това техните котенца не са така търсени като персийските, бирманските или други екзотични породи.

Много важен е полът на животното. Котараците обикновено са по- едри, а след достигане на полова зрялост са източник на силни миризми: когато започнат да оставят ароматизираните си "визитки" в жилището. Миризмата на някои от тях почти не се усеща в жилището, но къде е гаранцията, че именно вашият котарак ще е сред тях? Освен това в периода на сватбите котараците обичат да скиторят. Котките пък редовно "ощастливяват" собствениците си с малки и стопаните са принудени да се грижат за бременна и кърмеща котка и нейното потомство. Една от главните препоръки към собствениците на чистокръвни котки е да не дават на своите питомци възможност да скитат, т.е. да не напускат жилището без контрол. Животните, които свободно се разхождат по улиците, са изложени на множество опасности. Най- голямата е транспортът- всеки от нас е виждал прегазена котка, а годишно броят на прегазените или блъснатите котки достига хиляди. Те могат да се отровят с различни токсични вещества- инсиктициди, хербициди и т.н. Опастност за свободно скитащото животно са различните инфекциозни заболявания и паразитите. Такова животно се превръща в преносител и крие опасност както за другите животни, така и за хората. Котките могат да пострадат и от невъзпитани хора, особено в градовете и по- гъсто населените места.

Котките, които обитават дворовете, вилните зони и парковете, всъщност са полудиви и втого трудно свикват с домашните условия. Даже да получават храна от хората, те се стремят да стоят настрана от тях и е почти невъзможно човек да хване такова животно. Тези котки лесно се различават от скитащата домашна котка, която е по- доверчива. Ако е гладна или уморена, такава котка се сприятелява с всеки, който и предложи храна или подслон.

Ако срещнете такава котка, нахранете я, напоете я и и дайте възможност да си почине на воля. След като си почине, тя сама ще тръгне да търси родния си дом. Ако в жилището си имате собствен питомец, най- добре е намерената котка да бъде изолирана от него. Както вече стана дума, скитащите котки са преносители на някои инфекциозни заболявания и паразити. Болестите, които се предават от животно на други животни и на хората се наричат зооантропонози. Много често възможността за взаимно заразяване се преувеличава, но все пак тя реално съществува. В този смисъл, сравнена с другите животни, котката не е толкова опасна.

Към тези заболявания се отнасят: крастата, токсоплазмозата, бясът, туберколозата, лептоспирозата и някои дерматомикози. Възрастните, които контактуват с болни животни, трябва да вземат мерки за дезинфекция.

Ако решите да вземете в дома си коте от улицата, най- добре е веднага да го покажете на ветеринарен лекар- в противен случай рискувате не само здравето на другите домашни питомци, а и на всички членове на семейството. Трябва да знаете, че отглежданото в домашни условия животно е по- възприемчиво към различни инфекции, защото имунната му система е доста по- слаба. След като прибраното животно бъде прегледано от ветеринарен лекар, целесъобразно е в продължение на няколко дни да го подложите на карантина, а след всеки контакт с него да си миете ръцете. Това ще ви предпази от евентуални зооантропонози. Ако сте взели котето от свои близки, тези предпазни мерки са излишни.

След преминаване на карантинния период новото животно трябва да се сприятели с другите обитатели на жилището. В началото на запознанството стопанинът трябва да бъде наблизо, за да предотврати конфликт, при който животните може взаимно да се наранят. Разбира се всичко зависи от техния темперамент. Не изолирайте животни, които са се запознали, но не са се сприятелили- в противен случай при следващата среща процесът на запознанство ще трябва да започне от самото начало. Възрастното животно обикновено много лесно се сприятелява с чуждо котенце.

Също така трябва да знаете, че с появата в жилището на нов четирикрак обитател /не само котка, а и всяко животно/, котката ще ви се обиди и даже ще започне да ревнува. След като е свикнала с привилегированото си положение, тя е недоволна от факта, че сега ще трябва да дели вашата любов с някой друг. Понякога е много трудно животното да се освободи от чувството за ревност, защото много неща зависят от характера му. Трябва търпеливо да го убеждавате, че с появата на новия обитател то няма да бъде обидено и изоставено- с времето интелигентната котка ще разбере, че няма повод за проява на ревност. До настъпването на този момент обаче най- разумно е да храните животните поотделно- всяко от своята чинийка.

Сега няколко съвета за онези, които са решили да си вземат котка:

1. Най- добре е да си вземете котенце- то не само ще ви достави много радост със своята закачливост и миловидност, но и по- лесно ще свикне с новото жилище.

2. По възможност не купувайте животното от случайни хора- най- добре е да го вземете от собственика му. В този случай вие ще сте наясно в каква обстановка е било възпитавано животното, а и ще споделите със стопанина му някои проблеми, които са важни както за вас, така и за малкото. Вие ще имате възможност да се запознаете и огледате майката- така ще имате представа как ще изглежда в бъдеще вашият питомец. Освен това ще имате и по- голям избор- от всички котета ще можете да си изберете най- доброто.

3. Ако не се чувствате достатъчно сигурен при избора на котенце, вземете със себе си по- опитен собственик или консултант, който достатъчно квалифицирано ще може да оцени положителните качества на животното; за здравословното състояние на малкото ценна консултация ще ви даде ветеринарен лекар.

4. Когато взимате котенце, изяснете със собственика особеностите на хранене и температурата, при която е било отглеждано животното- така на първо време без усилие ще му създадете условия, аналогични на предишната обстановка, а след това постепенно започнете да го привиквате към удобните за вас условия.

5. При избор и покупка на коте премислете и преценете всичко, но никога не взимайте животно за пробен период. Ако още на следващия ден откриете у животното недостатъци или недъзи, вече ще бъде трудно да се разделите или оттървете от него. Освен това и смяната на заобикалящата го среда ще се отрази зле върху нервната система на животното. Не забравяйте също така, че с течение на времето котето ще порасне и вече няма да бъде толкова игриво.

Необходими съвети при отглеждане на котката и създаване на хигиенни навици

Животното ще ви носи радост, само при положение, че го научите на някои навици. Условно, те могат да бъдат разделени на две групи: грижи за котката и грижи за хигиената и /това най- вече се отнася за градските жилища.

Този, който иска неговият любимец да получи високи оценки, трябва да се грижи преди всичко за козината му. Котката трябва редовно да се реши, козината да се масажира с четка /особено в периода на смяната и/, да се препича на слънце и да диша чист въздух. За съжаление, по- голямата част от собствениците забравят, че слънчевите лъчи са източник на здраве. Те са особено полезни за младите животни, защото помагат за по- лесното усвояване на витамин Д. Котките много обичат да се препичат на слънце и мнозина недоумяват: как може животно с такъв "кожух" да понася горещината. Но в същото време не бива да ги държим продължително време на слънце- и те като хората могат да получат топлинен удар. Преките слънчеви лъчи са противопоказни за персийските котки с определена окраска в периода на смяната на козината и след къпане, защото окраската може да промени цвета си.

Когато проветрявате, внимавайте животното да не настине. Особено опасно е течението след къпане и при пътуване с кола или влак.

Къпането също спада към грижите за козината, макар че голяма част от котките не се нуждаят от това- за тях е достатъчно излизването. Но понякога те се изпоцапват до такава степен, че къпането просто е наложително Освен това то е най- ефикасният начин за почистване на козината от насекоми и паразити.

Ако лапичките са замърсени със смола, боя, асфалт или други лепливи вещества, те се намазват със зехтин или олио и се почистват със стар пешкир, след което замърсената част на тялото се измива със шампоан. Изгорените с химикали места се обработват със съответния медикамент, но преди това трябва добре да се измият с топла вода.

Котката редовно си "точи" ноктите. За тази цел собственикът трябва да монтира специална дъсчица, малка цепеница или парче от стар килим ичи черга, опънати върху дървена основа. Повече от котките много бързо разбират предназначението на този предмет и го използват по предназначение. Някои котки обичат да си "точат" ноктите след сутришното си събуждане- затова най- добре е това устройство да се разположи близо до тяхната "спалня".

За кучетата изпилването и подкъсяването на ноктите е обичайно нещо, докато котките се грижат сами за "маникюра" си. Понякога драскайки по нещо, животното иска да привлече вниманието ви- да го нахраните, да му отворите вратата или да му разрешите козината. За котката ноктите имат огромно функционално значение- това е тяхното оръжие при нападение и отбрана. Отрязаните или изпилени нокти депресират животното: след подобна процедура животното страхливо се скрива в някое потайно ъгълче и дълго време не излиза от там. Интересно е, че и след скъсяване и изпилване на ноктите, котката продължава инстинктивно да ги "точи"- ето защо тази процедура няма да спаси собствениците от евентуалните щети, които котката нанася с драскането.

Сега няколко думи за неща, които често биват игнорирани от собствениците, а всъщност са много важни. Най- напред за почивката на животното. Котката се нуждае от повече време за сън, отколкото човекът- всеки ден тя трябва да спи по 14- 18 часа. Недоспиването може да стане причина за различни неврози /това се отнася най- вече за младите животни/. Времето за сън домашните котки нагаждат към режима на човека, те спят предимно през нощта, но намират време да подремнат и през деня- на коленете на стопанина или в определеното им за спане място. Най- често за котешка "спалня" се използват кошници или сандъци от нелакирани дъски- те лесно могат да се дезинфекцират. Отвътре се застилат с одеялце, дюшече или обикновена стара жилетка. "Спалнята" се поставя на закътано и тихо място, където няма течение.

Котката трябва да има минимум две чинийки- едната за храна, а другата за вода. След всяко хранене, те се измиват, а водата редовно се сменя. Съдинките за котката не трябва да бъдат дълбоки, а широки и достатъчно тежки- така при хранене котката няма да ги мести по пода.

Препоръчва се котешката "тоалетна" да се постави в по- закътано ъгълче на жилището. За целта се използват пластмасови, емайлирани или керамични ванички, които лесно се почистват и дезинфекцират. Не бива да се използват дървени сандъци- урината се просмуква в тях и неприятната миризма се задържа за дълго време. След всяко използване "тоалетната" се почиства. Повечето котки категорично отказват да ползват замърсена "тоалетна". Много котки се научават да използват за естествените си нужди тоалетните чинии. В продължение на няколко дни на ръба на тоалетната чиния се поставя парче хартия с малко керамична пепел, което редовно се сменя. След като котката свикне с това място, керамичната пепел става излишна. От време на време ваничките трябва да се дезинфекцират- неприятната миризма се отстранява лесно с помоща на една- две капки евкалиптово масло, което не отблъсква котката. Дезинфекционните средства не трябва да бъдат прекалено миризливи или ароматизирани, в противен случай котката ще намери друго място за естествените си нужди. Ето един съвет- за да избегнете миризмата на урина в къщи, сипете в обикновена кофа една чашка терпентин и го залейте с два литра вряла вода. Изпаренията напълно неутрализират неприятните миризми. Само внимавайте котката да не пие от тази течност, защото може да се отрови.

Животните често използват за наблюдение первазите. Те лежат с часове и нито една кола или минувач не се изплъзват от зоркия им поглед. Такива "седенки" на отворен прозорец, слънце и чист въздух са много полезни за котките. Не ги лишавайте от това!

Наистина има случаи, когато животното пада през отворения прозорец. В старанието си да хване прелитаща наблизо птица или падащ лист, в ловджийския си порив, то губи равновесие. Даже стари и опитни животни с едно погрешно движение рухват надолу. Макар винаги да се приземяват на четири крака, при падането котката може да си нарани най- вече главата- по време на полета тя леко натежава. За да предпазите животното от подобни злополуки, поставете на прозорците мрежа или решетка- те няма да пречат на наблюдението, но ще предотвратят евентуални злополуки.

Домашните котки трябва да спортуват- иначе ще се превърнат в дебели мързеливци. Различните предмети за игра осигуряват на котката нормално развитие, възможност да се движи и развива реакцията и инстинктите си. На животните не бива да се дават чупливи пластмасови изделия, предмети от стъкло или станиол- котката може да отгризе парченце и да го глътне.

Както за човека, така и за животните, някои растения са полезни, а други- вредни. Но поради повишената чувствителност на котките към различни вещества, вредните растения за тях са много повече. При котките, които живеят в домашни условия, инстинктивната способност да различават опасните растения е доста притъпена. Ето защо те много често сериозно се натравят, когато гризят листа или цветове на отглежданите в жилището растения.

Полезно е да се знае, кои от растенията, често отглеждани в жилищата, са сериозна заплаха за котките. Ето списък на някои от растенията, които са много опасни за тях:

- змийско грозде

- рододендрон

- ботурче, циклама

- жълта акация

- татул

- хортензия

- хвойна, смрика

- глушица

- имел

- съсенка

- момина сълза

- черно кучешко грозде

- вълча ягода, бясно дърво

- напръстник, бесен бурен

- кала

- нарцис

- мразовец, кърпи- кожух

- олеандър

- самакитка, аконит

- жасмин

- иглика

- лютиче

- старо биле

- равнец

- дицентра, диклитра

- ралица

- вранско око

Макар и кактусите да не са отровни, те са опасни за животните с острите си бодли, които лесно се чупят, могат да наранят животното и да предизвикат възпаление.

Сериозни натравяния могат да предизвикат химикалите, с които се обработват растенията: достатъчно е само да се отърка в растението, обработено с пестициди. При излизване на козината отровните вещества попадат в организма и причиняват сериозни заболявания. Собствениците трябва да знаят, че саксийните растения, които се купуват от магазини, почти винаги са обработени с химикали. Затова след като ги донесете от магазина, задължително ги изплакнете с чиста вода. Ако в жилището има котка, най- целесъобразно е стайните растения да се отглеждат във висящи саксии или зад стъклена преграда.

Грижи за възрастни котки

Собственикът така свиква със своя любимец, че даже когато той остарее, стопанинът не може да се раздели с него. Котките живеят средно по 10- 12 години, но признаците на остаряването се проявяват по- рано- към 8- 9 година. Това зависи преди всичко от условията на живот и здравето на животното.

Старостта при котките настъпва незабележимо, много често стопанинът изобщо не забелязва наближаването и. Остаряването не е съпроводено с побеляване или блръчки по кожата, както това става при хората и редица други гръбначни, не са доказателство изтритите или пожълтели зъби. Понякога при старите котки изпадат резците- липсата им напомня за възрастта. На практика единственият знак на настъпващата старост при котките е изчезването на подкожния мастен слой по гърба и около очите- животното е слабо, а понякога изглежда и мършаво. На тази възраст котките се нуждаят от особени грижи. Те трябва да получават храна по- често, а не два пъти на ден. Освен месо на животното трябва да се дават и други продукти, включително краве масло, олио или зехтин. Ограничете или съвсем се откажете от дреболиите- това се отнася за черния дроб и бъбреците. Редовно и в големи количества към храната се добавят витаминни препарати. Храната трябва да бъде ситно накълцана, а по- късно- във вид на кашичка.

Старите котки тежко преживяват всяка промяна на бита, те не обичат изненадите. Това засяга не само храната, а и поведението, промените в обстановката, преместванията или появата в жилището на непознати хора.

козинката на такива животни се нуждае от особени грижи. Когато стопанинът всеки ден разресва и приглажда козинката, той помага на животното да запази интерес към заобикалящия го свят, усета му към живота, укрепва вярата в собствените му сили. Това има положително въздействие върху психиката на животното, тъй като котката обича да бъде чиста и спретната; ако тя осъзнава, че няма сили да се грижи за себе си, тя изглежда мърлява, а това особено много я подтиска. Когато разресва животното, стопанинът предотвратява натрупването в стомаха на мъртви косми и образуването на валмо. С влажна гъбичка се почиства муцунката около носа и устата, тъй като с годините за котката става все по- трудно да почиства тези места от тялото си.

На старини котката трябва редовно да се преглежда- само по този начен различните усложнения се откриват навреме и могат да бъдат предотвратени или поне облекчени. Това се отнася преди всичко за устната кухина и зрението. Старостта е съпроводена и с понежено обоняние. Имайки предвид каква роля играе обонянието в живота на котката, загубата му има огромни последици. На първо място е затруднено храненето, тъй като преди да изяде нещо, котката задължително го души. След загуба на обонянието животното започва да се храни по- малко. Ако в продължение на няколко дни възрастното животно няма апетит, собственикът може да приложи следния "трик": на дъното на чинийката под обикновената храна се слага по- миризлива: риба, кашкавал, сирене или друго лакомство. Така храната ще стане по- апетитна и животното ще започне да се храни.

Както при старите хора, така и при възрастните котки, все по- често се обаждат различни болежки. Най- често срещаните са възпаление на ставите /артрит/, нарушено кръвообращение /сърдечна недостатъчност/ и уриниране /камъни в бъбреците или пикочния мехур, възпаление на пикочния мехур или на бъбреците/. Ако котката ви страда от тези или други заболявания, потърсете помоща на ветеринарен лекар.

Условия за отглеждане

В градски жилища няма условия за отглеждане на много животни. Ако разполагате с достатъчно площ, най- добре е котките да разполагат с отделно помещение. От него се изнасят килимите, щорите, креслата и другите предмети, които животното може да използва за точене на ноктите си. В такова помещение се поставя специална "мебел" за почивка на животните и конструкции за катерене.

Всеки собственик подрежда "котешкия дом" съобразно финансовите си възможности и площа, с която разполага, но спазвайки главните изисквания за отглеждане на животното. Не се препоръчва съвместното отглеждане на много котки и кучета.

3-те най-големи, най - предпочитани, най желани от най- посещаваните производители на почви, торове и субстрати в онлайн магазина на Groshop Градинар.Бг до вас когато ви трябва. Видове почви и торове от най-висок клас  повече » www.gradinar.bg growshop почви