Хранене

Основни изисквания за правилно хранене

Котешката индивидуалност се проявява и при храненето. Често едно животно поглъща с апетит една или друга храна, а другото не се докосне до нея.

Котешкото меню зависи предимно от вкуса на самата котка. Някои животни са много придирчиви, те харесват разнообразието и отказват да хапнат повторно същата храна. Ако на котката не и харесва нещо, никой и нищо не е в състояние да я накара да хапне от тази храна.

Количеството и видовете храни трябва да се подбират по такъв начин, че животното да бъде достатъчно охранено и мускулесто, но трябва да не бъде нито дебело, нито слабо.

Следващото изискване е храната да бъде разнообразна и правилно балансирана. Тя винаги трябва да бъде прясна. Храната на котката се сипва в плитка съдинка. Храната задължително трябва да бъде ситно накълцана или настъргана на ренде.

Котките, отглеждани в домашни условия, са принудени да водят заседнал начин на живот и не изразходват много енергия. Така излишните калории се превръщат в мазнини, които се натрупват в подкожните тъкани.

Затлъстялата котка изглежда неестетично, тя е предразположена и към различни заболявания. Козината и губи своята еластичност и изглежда мърлява.

Стопаните трябва да знаят, че именно от тях зависи правилното хранене на животното- та нали котката не може да обясни, че ограничаването на храната е необходимост, че дебелеенето води до опасни последици. Ако

собственикът се е примирил със затлъстяването на своя питомец, той неволно скъсява и без това непродължителния му живот.

Хората са си създали навик да се хранят по едно и също време. Това се отнася и за котките. Хранителният режим, формиран в ранна възраст, трябва да се запази и в последствие. До навършване на четири месеца котетата се хранят 5- 6 пъти дневно на равни интервали. От четвъртия- петия месец нататък котето само започва да се храни четири пъти на ден, а между 6 и 12- ия месец- три пъти дневно. Възрастната котка, т.е. след навършване на една година, се храни само два пъти дневно.

Когато животното се храни два пъти дневно, най- подходящите часове са сутрин към 8 часа и вечер къв 18 часа. По това време при тях се наблюдават периоди на повишена активност и съответно по- висока необходимост от поемане на храна.

Винаги трябва да се използва чиста чинийка, а храната в нея да се оставя десетина минути след началото на храненето- предполага се, че за това време котката трябва да се е заситила достатъчно. Ако тя не е изяла цялата порция, остатъците от храната се прибират в хладилника за следващото хранене, а чинийката се измива с топла вода.

Най- често се нуждаят от повече храна бременните котки, но собствениците трябва да знаят, че дебелите животни раждат по- едри котенца, което може да създаде определени трудности при раждането.

Необходими добавки

Дневната хранителна дажба зависи от количеството и качеството на храната, както и от физическото състояние на животното.

Както е известно, главните хранителни съставки са белтъчините, мазнините и въглехидратите. Всяка от тях е с различна калоричност. По своя произход белтъчините се делят на животински и хранителни. Най- много белтъчини от животински произход съдържа месото. Затова то е и основната храна за котките- без месо животът на котките е немислим. много полезна храна за котките са дреболиите, които съдържат много витамини. това най- вече се отнася за черния дроб, особено в суров вид. Лесно усвоима храна е рибата. На котките риба се дава само в сварен вид- преди да се даде на котката, рибата се почиства от всички кости и хрущяли, защото те могат да станат причина за много неприятности. Поне веднъж седмично на котките се препоръчва да се дава по едно яйце- твърдо сварено, рохко или във вид на омлет. Суровите яйца имат леко разхлабващ ефект. Затова жълтъкът и белтъкът трябва да се дават поотделно или смесени с малко мляко. Много белтъчини има в млякото, сиренето, кашкавалът и изварата.

Най- много белтъчини от растителен произход има в зеленчуците и то в бобовите- соята, лещата, граха и зеления фасул. Животните трудно усвояват бобовите храни, затова те трябва да се разглеждат само като добавка към друга храна. това се отнася за ориза и картофите. Много от котките с удоволствие похапват моркови, магданоз, ситно нарязани маруля или спанак. Препоръчва се зеленчуците да се дават сурови, добре измити, ситно нарязани, настъргани или раздробени с миксер.

Плодовете се дават без ограничение- всичко зависи от това какво харесва котката. Не е необходимо да се почистват костилките и семената: котките, за разлика от човека, нямат апендикс и не са заплашени от възпалението му.

Най- подходящи за котката мазнини са кравето масло, рибеното масло, олиото и зехтинът. Не се препоръчва даването на сланина, защото котките трудно я смилат.

Въглехидратите имат най- ниски хранителни вещества. В по- голями количества ги има в брашното, захарта, овесените ядки, гриса, макаронените изделия, бобовите растения и в картофите. За щастие котките нямат влечение към тези продукт

Освен тези три основни компонента, животното се нуждае от витамини, микроелементи и минерали. Най- важни за котката са витамин А и комплекса от витамини В, Д, Е и Н. В периода на формиране на котешкия организъм, на расовите, бременните и кърмещите животни към храната трябва да се включат специални витаминни добавки. собствениците трябва да помнят, че хипервитаминозите водят до нежелателни усложнения.

Няколко думи за специалните котешки храни. Всъщност те се състоят от различни хранителни вещества, комплектовани в оптимално за животните съотношение. Те са обогатени и с необходимото количество витамини и микроелементи, както витамини и микроелементи, както и с вкусови добавки, на базата на най- предпочитаните от котката храни /използват се добавки с аромат на кокошка, черен дроб, говеждо, риба и т.н./

Когато на животното се дават сухи храни, не трябва да се забравя, че то изпитва по- голяма жажда. Безспорно те са много удобни при пътуване, по време на отпуск и изложби. Голямо предимство е, че могат да се съхраняват продължително време, но те не бива да се дават като добавка. За малките котенца тези храни са неподходящи и изобщо не бива да им се дават- за тях по- полезна е естествената храна, която съответствува на възрастта им.

Не трябва да забравяме и течностите. Животното винаги трябва да има достатъчно течности. Обикновено за котките е безразлично какво пият. Това може да бъде чешмяна вода, слаб чай, а при нарушено храносмилане- отвара от ориз или лайка и т.н. Котката пие всичко, и именно това крие опасност: тя може да изпие замърсена вода, отделяща отровни вещества. Можем да се учудваме защо котките са толкова придирчиви към храната, а не проявяват подобна взискателност към течностите, което много често води до натравяния. Обикновено котката пие толкова вода, колкото и е необходимо.

Редица хранителни продукти са противопоказни за котките. Към тях се отнасят шоколадът, различните видове бонбони, кафето, алкохолът, пушените продукти, пастетите, сланината, киселите краставички, сладкарските изделия, фъстъците, конфитюрите, сладката и компотът.

И още няколко забележки за храната на котките. животните, които се отглеждат само в домашни условия и които нямат възможност да се разхождат свободно навън, трябва да имат "стайно пасище". Тревата е необходима за котките не само като източник на витамини, но и като дразнител, с чиято помощ се предизвиква повръщане и оригване, като по този начин животните изчистват стомаха си от несмлените хранителни остатъци. Как се прави такова "пасище"? Някои собственици редовно /през 14 дни/ засяват в саксии, сандъчета или други съдове семена на различни житни култури. Котките много обичат кълновете на овеса, пшеницата или ечемика, отгледани по този начин. На котките може да се донесе и окосена трева, но та много бързо увяхва и не придставлява интерес за животните.

Невъзможно е да се направи голям и подробен списък на всички варианти на котешкото меню. По принцип храната се разделя на месна и постна. Най- добре е на животното сутрин да се дава постна храна. Месните продукти котката трябва да получава редовно, минимум веднъж дневно.
Избрани сайтове трябва

Нови интернет страници трябва

  • Гледай в интернет! Специално за торовете

  • Най-актуални страници трябва

  • Социалдемократът Кольо Парамов: „Българските депутати трябва денонощно да гонят интересите на страната”

  • Полети с прекачване! Какво трябва да знаем? Полети с прекачване

  • 9 неща, които не трябва да слагате в пералнята Без пране