Кучето- партньор за стари и болни хора

   Кучето като смисъл на живота на възрастните:

   Ако вие сте човек на възраст и имате куче или желаете да си вземете, този въпрос вече ви е занимавал. А как е при хората, които нямат куче и никога не са мислили по този въпрос? С малки изключения може да се даде един единствен отговор- вземете си куче! За някои възрастни хора то е идеален спътник, тъй като се пригажда без усилия към всяка възраст.
   Същото животно, което преди известно време е лудувало с деца, малко по- късно вече се разхожда достолепно с някой възрастен човек. В своя двукрак приятел то винаги ще вижда спътник, партньор, на когото разчита и комуто е необходимо. Дори само това качество предопределя кучето като придружител на възрастни хора.
   Много често животът поднася на възрастните хора самота. Някои се примиряват с това. В такава ситуация именно "партньорът с четири лапи" е отлично средство срещу примирението.
   Кучето дава и изисква. то разкрива на притежателя си нов смисъл на живота, а оттук и необходимост от редовни действия. А животното очаква да се занимават с него. Така че не остава време за мрачни мисли.
   И още нещо много важно- собственикът на кучето непрекъснато среща други собственици на кучета, при което съвсем непринудено се завързва разговор. Бариерата, издигната от нормалната резервираност, изведнъж пада, дори за стеснителните. Общите радости и грижи на стопаните на кучета изграждат лесно и бързо немислими преди мостовете между хората.
   Тези разходки имат един допълнителен ефект- те непринудено подтикват към редовно излизане на чист въздух, при което понякога се изминават пеша големи разстояния.
   Самите кучета изобщо не възнамеряват да застават кротко на едно място. тези редовни разходки са добри за възрастните хора и особено за онези, които без куче проявяват склонност да се усамотят и затворят в стаите си от апатия и примирение.
   Кои кучета са най- подходящи като партньори и спътници на възрастни хора? Предимно по- дребните. За това трябва да помислят дори хората, които преди са имали може би овчарка или нюфаундленд. Изборът обаче е доста широк.
   Особено обичани компаньони са пуделът, уелското корги, пинчерът или пекинезът, но също така и някои не прекалено израстнали улични кръстоски. Остава още да решите дали кучето да бъде младо или по- старо. разбира се по- удобно е да си вземете "готово", тоест научено на чистота и добре възпитано куче.
   Възрастните кучета често може да бъдат затрогващо благодарни и привързани, особено ако вече са имали горчив опит или пък са били в дом за животни.
   Естествено кучето бебе също доставя много радост, но преди това е необходимо доста да се поработи. То трябва да бъде възпитано. Във ваши ръце остава решението какъв да бъде "партньорът на четири лапи".

   Избор на куче за залеза на живота:

   В класацията за "човека, на когото може да се има доверие" кучето заема второ място веднага след него. Такъв е отговорът на запитаните възрастни хора какво означава кучето за тях.
   Редовните енергични разходки с кучето може да забавят в значителна степен присъщото за възрастта отслабване на сърдечно - съдовата система. Системните възстановителни тренировки карат сърцето да работи по- икономично. Подобреното оросяване на органите и телесните тъкани възпрепятствува бързата умора на стареещия организъм. Тези причини са достатъчен мотив за взимането на куче.
   Но трябва да сте наясно, че "лекарството куче" означава същевременно поемане на отговорност. "Живото" лекарство не може просто да бъде спряно или подменено. Тази връзка с живо същество трябва да се обмисли добре.

   Кучето като лекарство:

   Учени, които се занимават със здравословното състояние и самочувствието на хората- лекари, психолози и социолози, са стигнали до кучето в истинския смисъл на думата. Те открили, че кучето, вярно както никое друго животно, е не само пазач и компаньон за хората, но и своего рода лекарство. отглеждането му служи за съхраняване на физическото и духовното здраве.
   Все по- често лекарите препоръчват кучето като трайна терапия при обездвижване и свръхтегло, както и срещу произтичащите от отва заболявания. Медиците и психолозите са единодушни, че кучето е най- доброто лекарство срещу стреса в ежедневния професионален живот. но неговата задача става още по- важна при оттегляне от работа. Кучето създава усещането за необходимост, то изисква ежедневни грижи от човека и му създава непрекъснати контакти.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Автобуси до Сърбия повече » ...

  • Автобуси до Македония повече » ...

  • Автобуси до Истанбул Автобуси до Турция