Кучето възпитател на Вашите деца

   Другар в игрите номер едно:

   За децата между 7 и 14- годишна възраст най- голямото желание е да имат домашни животни.
   Една четвърт от децата, които вече имат куче, се занимават с него между два и четири часа на ден. 41% съобщават, че отделят на ден по половин до един час за своя четирикрак приятел. Децата казват:"Кучето не ми се кара и не ми забранява нищо".

   В очакване на бебе:

   Да допуснем, че имате куче и очаквате бебе. Вероятно ще изникне въпросът дали ще се понасят. Отговора можете да намерите още преди да се роди детето ви, като направите следното: Заведете кучето си при някого, чието куче току- що е родило. Малките кученца не трябва да са по- големи от два месеца. Дръжте кучето си на каишка, за да може да го дръпнете назад, ако се наложи. Тогава помолете човека да вземе едно кученце в ръцете си. Ако кучето ви се държи приятелски и помахвайки с опашка, се доближи до кученцето бебе, ако опита да го близне с език, ако се отдръпне поради това, че малкото скимти от страх, можете да бъдете спокойни- вашето бебе и вашето куче ще се разбират.
   Но ако кучето с все сила се дърпа от каишката и се спуска към малкото кученце с ръмжене, това говори срещу вашето куче. В семейство с по- големи деца то може да бъде внимателен приятел, но като гледач на бебе не струва нищо. В кърмачето то вижда само някаква "плячка".
   За щастие много малки кучета имат такива прояви, които може би са свързани с произхода им. Обикновено кучетата имат нужда само от социална сигурност и чувство, че не са отблъснати. За тях е нормално да растат в голяма глутница. И ако нямат основание за ревност, няма да проявяват и злоба.
   Преди раждането на бебето кучето трябва да бъде прегледано от ветеринарния лекар. Тенията днес се среща рядко, но е опасна именно за кърмачетата. Трябва да се направи и профилактична имунизация. Съвестните притежатели на кучета обаче без друго обезпаразитяват и ваксинират редовно кучето си, независимо дали имат бебе или не.

   Куче и малко дете:

   Още от малки децата обичат кучета. Но ясно е, че в този момент те не са достатъчно "зрели", за да могат да полагат някакви грижи за животното. Според психолози тази зрелост настъпва едва на десет години. Кучето обаче може да даде много на тригодишното дете- нежност, симпатия и радост от общуването. Вашата задача е да обясните на детето, че кучето не е "вещ", а живо същество, което може да изпитва болка.
   Вероятно самото куче ще покаже на детето докъде може да стигне. А когато кучето и детето израстват заедно, рискът детето да бъде ухапано е почти изключен. По природа кучето е приятел на детето. Скоро то вижда у детето малко кученце, което се радва на известна "волност". Да не забравяме, че кучетата стават "големи" значително по- бързо от хората, поради което в сравнение с детето кучето има известно преднина в "степента на зрелост".

   Нещастия с кучета:

   Въпреки голямата предпазливост, понякога се случват нещастия, при които децата биват наранявани и дори убивани от кучета. Защо? Възможно е детето да е сбъркало с държанието си. В прпотивен случай грешката е в отглеждането на животното. Ето защо е необходимо детето да се запознае с някои правила на поведение, като например, че не трябва да смущава кучето по време на храна или спане.
   Децата трябва да знаят още, че не трябва да галят чуждо куче, ако преди това не са попитали собственика му. Кучетата не обичат да ги издебват тихо отзад, да ги удрят или а ги теглят за опашката. Те се плашат, когато някой тича бързо покрай тях. Кажете на детето си, че не трябва да бяга, ако някое куче искада го подуши. Кучетата "гледат" с носа си. Те искат да разберат, дали могат да "се сдушат" с детето. В повечето случаи изводът на кучето е положителен.
   От вас зависи да приучите детето си на естествено отношение към кучетата, при което няма значение дали самите вие имате куче или не. Не трябва да плашите детето си с "голямото, лошо куче", нито пък да твърдите, че всички кучета са добри. Ако имате куче, никога не го използувайте, за да притеснявате детето си. Този, който заплашва детето си, че ако не слуша, ще му отнеме кучето, упражнява психически терор. Нали не плашите детето с това, че ще му отнемете братчето или сестричката?
   Не трябва да се забравя, че кучетата обичат да играят в мръсотия. Научете детето да мие ръцете си след контакт с кучето, да не му позволява да го ближе, да яде от чинията му или да лапа части от тялото на животното. Разбира се, другата крайност също не е за препоръчване, именно да определите на кучето ролята на нечистоплътник.
   Когато родителите, децата и кучето са сплотена група, в която всеки получава своята порция милувки и никой не бива наказван в ъгъла, тогава няма проблеми.

   Кучето като педагог:

   Психолозите и детските лекари са единодушни- съвместното отрастване на детето и кучето събужда чувство за отговорност, което има голяма възпитателна стойност за детето, защото го прави самостоятелно. Именно когато е единствено детето добива самочувствие, ако е придружавано от куче. Причините са прозрачно ясни- то вече не е само, носи отговорност за друго живо същество, задават му въпроси, трябва и иска да отговаря и така преодолява своята свенливост. Чрез присъствието на кучето единственото дете вече не е в центъра на внимание и се научава по- ледно да се приспособява към другите.
   От друга страна буйните деца се научават да се съобразяват с четирикраките си приятели. Те загубват малко от своята необуздана дързост, с която нерядко прикриват слабостите си. Кучето им отвръща с проявената към него нежност, която такива деца вероятно не показват към хората.
   Дете, което има куче, трябва да свикне със задълженията и да остави на заден план собствените си желания. Грижата за повереното създание заема важно място в живота му, като се отразява в по- нататъшното развитие на всяко дете. Няма по- прост и приятен начин детето да бъде научено да полага грижи.
   В този смисъл кучето служи като педагог, тъй като детето се научава да разпознава и да се съобразява с границите на допустимото. Тъкмо нервните деца узнават колко е важно да проявяват търпение, което е едно от най- важните условия в общуването.

   Кучето като лекарство:

   При съжителство с деца инвалиди кучетата имат доказано терапевтично въздействие. Използуването им при лечение на умствено недоразвити деца в Англия и САЩ е довело до неочаквани и окуражаващи резултати. Тесният физически контакт преминава в сърдечен и душевен контакт. Колкото по- голяма е допиращата се част на тялото, толкова по- доволни са детето и кучето. Детето развива потребност да се грижи, която води до преживявания на успехи. Според терапевтите от това може да се породи желание за участие в заобикалящата действителност, което дотогава е смятано за невъзможно.
   При децата с физически недостатъци, които съзнават своята инвалидност, кучето може да помогне в преодоляването на духовното натоварване. Тъй като то е другар в игрите, който не съзнава инвалидността. Тя не го смущава. Освен това животното улеснява контакта на детето с други деца.

   Доводи срещу кучето:

   Естествено има причини, които говорят срещу куче за вашето дете. Например родители, които сами възпитават детето си, живеят в малко жилище и не могат да го оставят при приятели, роднини и познати, не би трябвало в добавка да гледат и куче.

   Кучета, които особено обичат деца:

   Кучето, което живее с детето ви, трябва да се научи да понася накои неща. Шумът и няколкото юмручни удара не трябва да му пречат. Животното не трябва да бъде нервно и флегматично, то трябва да бъде доста добронамерено и издръжливо. Към идеалните детски кучета спадат: бигъл, голдън ритривър, боксер, бобтейл, коли, шелти, нюфаундленд, швейцарско пастирско куче, кокершпаньол, далматинец, ховауорт, шнауцер, уелско корги, апенцелер, тибетски териер, ердалтериер, фокстериер и дакел.
   Бъдещото отношение на кучето към малки и големи хора зависи до голяма степен от неговото възпитание. Малкото кученце в никакъв случай не трябва да се изолира, а да се обслужва в семейаството на развъждащия.
   Едрите кучета са подходящи като партньори в игрите. Те са самоуверени, отлични закрилници и рядко проявяват нервност. Но за тях е необходимо място, което в града не винаги може да се осигури. Освен това те са силни, поради което е необходимо да бъдат възпитавани грижливо.


Сподели във facebook


Избрани сайтове детето