Грижи за кучето

   Четкането е най- добрата грижа:

   Няма куче, което да не обича ежедневно да бъде четкано. това му доставя удоволствие. За някои породи четкането дори е наложително. Последиците от това са лъскава козина, чисто куче, по- малко косми по килимите и дрехите. Освен това кучето е доволно, тъй като мъртвите косми предизвикват неприятен сърбеж.
   За да се поддържа чиста кожата, са необходими редовни грижи. Например четкането, а при породите с дълги косми и разресването предотвратяват сплъстяването на козината. По принцип ежедневното четкане и разресване са достатъчни за почистване на кожата и космената покривка от нечистотии и прах.

   Тримингът е задължителен за много породи:

   Кучетата, които според стандарта на породата следва да бъдат подстригвани или подлагани на триминг, трябва редовно да се водят при кучешки фризьор. Мястото, където на вашия четирикрак приятел ще бъде направена най- добрата фризура или триминг, ще ви бъде посочено при покупката му от развъждащия. Триминг означава отстраняване на мъртвите косми и скъсяване на живите със специални ножици. Подстригването и тримингът на кучетата изисква особени умения, която специалистът притежава. През лятото кучетата се подстригват през четири седмици, а през зимата- през шест седмици. Кучетата с много гъста космена покривка не трябва да се остригват напълно през лятото. Космената покривка предпазва животните от парещите лъчи на слънцето и изолира от горещината.

   Къпането е разрешено:

   В миналото се препоръчваше кучетата да се къпят по възможност рядко, а малките през първата година изобщо да не се къпят. Това схващане се промени. Къпането, разбира се не прекалено често, е допустимо дори при малките кучета на възраст над шест месеца, заради почистването на силно замърсена кожа и козина или когато кучето се е търкаляло в мръсотия.
   Съвременните неутрални шампоани за кучета са подходящи за къпане на всеки десет седмици. Освен баните за почистване има и специални бани за остраняване на бълхи и въшки. Но срещу тях може да се прави профилактика. В зоомагазините се предлагат специално импрегнирани противоинсектициди /и против бълхи/ нашийници, които предпазват успешно от неканените паразити.

   При къпане трябва да се взимат някои предпазни мерки:

   - Температурата на водата трябва да бъде под 35 градуса
   - В очите и ушите на кучето не трябва да попада вода и пяна
   - Ако кучето има рани, не трябва да се къпе. Не трябва да се къпят също така малките кученца и кучетата под шест седмична възраст
   - Ако кучето ви има кожни изменения, трябва да се консултирате с ветеринарния лекар
   - Противно на други мнения облизването на кучето до сухо след къпане не е проблем, ако преди това сте го изплакнали добре от сапуна
   - Погрижете се кучето да се изсуши бързо, евентуално чрез движение, което загрява тялото.

   Всичко това обаче не означава, че трябва да къпете кучето си всяка седмица или през две седмици с топла вода и сапун. При честото къпане се измиват защитните вещества на кожата и козината и не могат да въздействуват. Касае се за отделяна от кожата киселинна мантия и мазнина от намиращите се в основата на космите мастни жлези. Понякога честото къпане причинява екземи. Следователно- по- добре умерено отколкото прекалено!

   Грижи за очите и ушите

   Редовното почистване на ъгълчетата на очите е наложително. Не само че е некрасиво кучето да се разхожда с гурелясали очи, но втвърдените секрети може да причинят обезкосмяване.
   Ушният канал и ушната мида на здравите кучета са чисти и розовочервени на цвят. Гъстата козина или тесните ушни канали обаче може да доведат до натрупване на ушна кал, която, ако не се отстрани, се отлага в ухото и предизвиква възпаления. Ако ушните канали се запълнят ушна кал и течности, като вода и масло, там може да се загнездят бацили, които да причинят инфекции. В такива случаи кучето с болки и сърбеж в ухото тръска силно главата си и се чеше по ушите.
   При кучетата с изправени уши "проветряването" им поддържа сухи ушните канали, а при кучетата с висящи уши секретът е течно мазен и поради това полепва по- лесно.
   Почиствайте ушите с напоена в олио кърпа, като бъркате с пръст колкото е възможно по- навътре. Никога не използувайте тампони, тъй като те само натъпкват ушната кал навътре и така се образува тапа пред мембраната, откъдето се отделя много трудно. Тази тапа е идеалната среда за причинителите на болести, които може да засегнат мембраната.

   Грижи за ноктите:

   Ноктите на младите кучета се износват от ежедневното движение и затова не са необходими специални грижи. Много дълги стават ноктите на кучетата, които не излизат достатъчно или се движат почти изключително по мек под, където износването на роговицата е слабо. Ако извитите нокти се впият във възглавничките, това причинява болезнени рани и куцане.
   Дългите нокти се подрязват от развъждащия или ветеринарния лекар. Внимава се особено за нокътя на палеца на предната лапа, тъй като той не се износва.

   Вълчи нокти и купиране:

   Една нерядко срещана при кучетата аномалия са така наречените вълчи нокти. Вълчи нокти или още лъжливи, недоразвити пръсти наричат израстващите от вътрешната страна на задните лапи пети пръсти. При някои породи тези пръсти са нарочен белег, например при браян или пиринейски бергер. Вълчите пръсти може да се появят на едната лапа или от двете страни и често се срещат като двойни или тройни образувания.
   Тъй като нокътят не стига до земята, той не може да се износва. Той расте свободно и понякога затруднява кучето при ходене. С течение на времето вълчият нокът враства в лапата, като причинява гнойни възпаления, които смущават движението на кучето. Много често това обстоятелство налага лекарска интервенция. С цел да се спестят такива усложнения, вълчите нокти на кучето трябва да се отстранят между третия и петия ден от живота му. На тази възраст това е незначителна намеса, която се извършва без упойка и заздравява бързо. При порасналите кучета вълчите нокти се отстраняват само чрез операция, извършена от ветеринарен лекар с упойка.
   Друга дребна операция, която се прави на малките кученца, е купирането /подрязването/ на опашката. Купирането на ушите е забранено в Германия.
   Въпреки че чрез развъждане са създени много разнообразни форми, хората смятат, че трябва дя дооформят нещо с ножици и скалпел. Купирането на опашката се прави в първите четири дни. Тогава то е проста, елементарна операция, която се извършва без упойка и отзвучава бързо. според нормите на сдруженията на развъждащите подрязани опашки са присъщи на мюнстерлендер, кокершпаньол, немски острокосмест птичар и немски късокосмест птичар, на някои териери, както на ротвайрлер и бобтейл, ако закърнялата опашка е доста дълга.
   Решението за купиране на вашето куче остава изцяло ваше. Вие трябва да решите въпроса дали аргументите, излагани от сдруженията на развъждащите са основателни или за това, че кучето наистина изглежда по- добре с отрязана опашка.

   Здравословно хранене- здрави зъби:

   Здравите зъби имат голямо значение за целия организъм на кучето. някои кучета имат неприятна миризма на устата, която се издава от жълтеникавите и сиви отлагания по зъбите. Ако тези неприятни наслоявания не се отстранят, те се превръщат в зъбен камък, който причинява пародонтоза. Противно на някои мнения, при кучетата рядко се срещат кариеси.
   Наред с балансираното хранене най- добрата основа за здрави зъби при кучетата е редовният контрол на зъбите и венците, както и почистването на зъбния камък от ветеринарен лекар. Впрочем ветеринарните лекари не съветват да се почистват зъбите на кучетата само защото това не допада на повечето животни.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D