Правилно отглеждане

   От какво се нуждае кучето:

   Светът на консумацията не се спира и пред кучето. Ще се ограничим до най- необходимото. Преди всичко на кучето му трябва място, което да бъде само негово. Още по- добре е местата да бъдат две- дневно и нощно. За малкото куче е подходящо специално кучешко кошче, но на голямото куче му трябва меко одеало или дюшече. Мястото трябва да бъде в удобен кът и да не е на течение.  не купувайте прекалено малко легло. Макари да спят свити на кълбо, кучетата обичат да се протягат от време на време.
   Малките кученца трябва да бъдат защитени, поради това мястото трябва да бъде повдигнато и заградено от две или три страни. ако определите едно кресло, на което кучето може да се качва, не му позволявайте да се разполага удобно на всички кресла.
   Кучетата са животни на навика, без разлика дали става дума за дневно, нощно легло или място за хранене. Погрижете се мястото за спане или хранене да не се сменя постоянно. Потърпевшият сте вие- ако няма постоянно място за хранене, кучето ще разнася хапки навсякъде, където му харесва.
   Кучето трябва да има свои съдове- една купа за вода и една за храна. Те трябва да бъдат стабилни. Ако кучето е голямо, добре е да има поставка, за да не се навежда много. за кучетата с дълги уши има съдове с по- малък диаметър, за да не си топят ушите в паницата.
   За разходка  са нужни нашийник и каишка. Те трябва да бъдат удобни и меки, да не се врязват, да не притискат или трият. За по- дребните породи може да използувате каишка за тичане, която се развива автоматично. При някои кучета за предпочитане са гръдни презрамки вместо нашийник. Те трябва да имат мека подплата от вътрешната страна.
   Кучетата, предимно младите, обичат да играят, затова им осигурете подходящи играчки, например кокали за дъвкане от биволска кожа или топка.

   Какво куче за какво жилище:

   Следните породи кучета са особено подходящи за малки градски жилища:

   Йоркширтериер, минишнауцер, мопс, минипудел, уестхайланд, уайттериер, дакел, скайтериер, пекинез, френски булдог, чи- хуа- хуа, и много други.

   За нормални жилища се препоръчват:

   Кокершпаньол, чау- чау, бигъл, басет, далматинец, мителшнауцер, среден пудел, шелти, почти всички териери, например фокс, каирн, ирландски, уелски и шотландски териер.

   Куче, което живее на открито:

   Кучешката колиба трябва да бъде достатъчно голяма, за да може кучето да се завърта в нея, да се изправя и да спи, без да се брлъска в стените. Отворът на колибата трябва да бъде ориентиран обратно на наветрената стена. Животното трябва да може да влиза вътре свободно, без да е принудено да пълзи. През зимата пред вратата е добре да се сложи чувал /торба/ за намаляване циркулацията на въздуха. Но тъй като кучетата си играят с него и го късат, може да се направи параван.
   При посторяването трябва да се предвиди добре изолиран дървен под и двойни стени, за да е по- топло през зимата. препоръчва се подвижен покрив, който да се сваля през лятото, а освен това има и друго предимство- колибата се почества по- лесно. Добре е също така да е настлана със сено или слама, или пък торфен прах. Ако има прозорец, кучето може да влиза в колибата и през деня, а при лошо време оттам да наблюдава околността и района си.
   Кучето, което живее затворено, също има нужда от вас- за ежедневна разходка, редовно хранене, поддържане и почистване на колибата. Ето защо именно собствениците на кучета, които живеят затворени, трябва да поддържат по- тесен контакт с тях.
   Безсъмнено има доводи и в подкрепа на затвореното пространство- колибата. Там кучето се калява за капризите на времето. Животното става по- устойчиво и живее по- здравословно, отколкото в жилището. Така например увреждания на пикочните и дихателните органи се констатират доста по- често при кучета, които живеят в къщи. Причина за това са големите разлики в температурата, на които са изложени при излизане навън през студените сезони.
   Кучета, които се отглеждат на открито, развиват по- дебел слой подкожна тлъстина, който предпазва тялото от студа. Зимната козина на куче, отглеждано "естествено" е много по- гъста от тази на домашното куче.
   Слънцето също има особено значение за израстването на кучето- под влиянието на ултравиолетовите лъчи животните образуват витамин "D", който предпазва от рахит. Това не може да осигури и най- големият прозорец, тъй като стъклата филтрират ултравиолетовата светлина.
   Колибата не трябва да бъде единственото жизнено пространство на кучето. Последиците от затвореното отглеждане са физически и психически смущения, които може да причинят неизчислими вреди.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • В Турция с кола

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet