Как да направите правилен избор

    Основни правила при купуването на куче:

   Необходимо е да премислите добре защо искате да си купите куче! Запитайте се дали разполагате с достатъчно място, време, пари и търпение. Мислете практически- немске дог в тясно градско жилище е също толкова безсмислено, колкото басет покрай гора или ловно куче за човек, който не е ловджия. Всъщност много е просто, но въпреки това обикновено се допускат грешки. Ето някои основни правила при купуването на куче:
   - Колкото по- голям е градът и колкото по- висок етажът, на който живеете, толкова кучето е по- дребно. За куче с дълъг гръб и къси крака е нужен асансьор или партерно жилище.
   - Коркото по- малко е свободното ви време, толкова по- лесно за отглеждане трябва да бъде кучето. Дългата козина създава повече работа от късо подрязаната. Помислете и за почистването на килимите и тапицираните мебели.
   - За куче, което изисква много движение, ви трябва велосипед или спортни обувки. Пъргавото куче отнема много повече време от куче, което спи доста.
   - На силните кучета им трябва силна ръка, за да ги води с каишка. Ето защо те не с а особено подходящи за немощни и стари хора.
   - Своенравните кучета трябва да имат строг господар. В противен случай кучето се превръща в господар на къщата, а вие оставате с пръст в устата.
   - Ловните кучета трябва да имат район, поради което са подходящи за ловци.
   - Пъргавите кучета трябва да имат господар, който да си играе много с тях и да ги води на разходка.
   - Служебните кучета очакват задачи. Ако не сте полицай, нощен пазач или митничар, но въпреки това имате такова куче, трябва да му възложите задача в спортен клуб за животни, където то да разгърне способностите си.
   - Кучетата пазачи също искат да пазят нещо. Едностайното жилище под наем не е подходящ обект поради съседството с други наематели.
   И още нещо- не помисляйте за куче, ако живеете сам и освен това сте на работа през целия ден, където не можете да водите кучето си. Оставянето на кучето само в жилището за повече от шест часа на ден се счита за преднамерено телесно увреждане. Със сигурност кучето заболява някога от бъбреци, независимо от останалото му поведение.
   Проверете долуизброените качества. Ако откриете себе си тук, трябва още веднъж да премислите въпроса за кучето.
   - Обичате да ходите на гости, дискотека и кино.
   - Обичате да ходите в отпуск често и да пътувате надалеч.
   - Вие сте невъздържан, нетърпелив и нервен.
   - Времето ви е недостатъчно за вас самия.
   - Залавяте се често с нови неща, но не ги довеждате до край.
   - Ядосвате се за всяко влакънце и петно в жилището си.
   - Страхувате се от кучета.
   - Не можете да казвате "не".
   - И без това сте претрупан с работа.

   Расово куче или улична кръстоска:

   Всяко четвърто отглеждано куче е кръстоска, четири от пет кучета в дома за животни нямат родословие. Това обаче не притеснява любителите на кучета, които си взимат животни от там. Важна е "любовта от пръв поглед", в края на краищата получавате нещо индивидуално. Трудно е да се каже нещо твърдо установено за тези животни, тъй като те естествено носят качествата на родителите си. Ето защо би било прибързано да се твърди, че мелезите са по- верни или по- здрави, по- умни или по- привързани от расовите кучета. Както се казва: Зависи!
   Купуването или вземането на кръстоска напомня лотарийна игра. Може да улучите голямата печалба, но може да се разминете с нея. Ако кучето- кръстоска е хармонично, възможно е да бъде също толкова добро или дори по- добро от чистопородното куче. Кръстоските не притежават развъдните превъзходства на чистопородните родители. От друга страна, в някои случаи, макар и доста рядко, на тях им липсва грижливото развъждане като основа за здраво и устойчиво съществуване.
   Уличната кръстоска се поражда от така често срещаната любов от пръв поглед или от съчувствие към създание, будещо съжаление. Сигурно е едно- такова куче, взето от дом за животни е здраво, ваксинирано и евтино.
   И обратно, ако някой прави дългосрочни планове, има конкретни представи за качествата на кучето си, той обикновено решава да си вземе породисто животно. Качествата на определени породи са повече или по- малко известни, дори ако съответният екземпляр се отличава малко. Но кучето е високоразвито живо същество. Развъждащите се подчиняват на известен стандарт.

   От къде да вземем кучето:

   В обявите има хора, които предлагат малки кученца, родени без предварително планиране, по- скоро нещо като "продукт на случайността". Всъщност, защо не? Но към търговците на животни, които предлагат най- различни породи, трябва да се отнасяте внимателно. Такива хора се интересуват не толкова от кучето, а по- скоро от парите. Ето защо и цените нерядко са значителни.
   Освен това има и хора, занимаващи се истински с развъждане. Ще се спрем по- подробно на тях. Тези хора разбират от кучета, специализирали са се в една порода и дават обяви в специализирани портали, тъй като знаят, че находчивите търсят именно там. Веднъж осъществена връзка с тези хора, понякога трябва да се чака дълго, докато се осъществи раждането.
   Ако сте наясно каква порода искате, най- добре е да намерите развъждащ близо до вас. Тъй като, когато вашето кученце се роди, ще можете редовно да го посещавате в първите седмици, докато още е при майка си.
   Когато пристигнете при разплодника, огледайте се дали това не е голям двор с много животни! В тях собственикът обиктновено няма достатъчно време да се занимава задълбочено с малките кученца. Бъдете резервирани също така, ако ви разказват, че развъждането на кучета е свързано с тежък труд, тъй като това може да означава, че животните тук са пренебрегвани. Възможно е обаче вие да почувствате отношението на развъждащия към животните- с любов, равнодушно, компетентно или несигурно. Добрият развъждащ се познава по близкия контакт с кучетата. те живеят в къщата с него или съвсем наблизо.
   Развъждащ, който задава въпроси за битовите условия и жилището, би трябвало да намери вашето одобрение поради интереса си към бъдещето на животните.
   Не можем да ви дадем категоричен съвет кое куче от едно котило да изберете. Дори специалистите не са единодушни в това отношение. Някои препоръчват най- силното, други най- кроткото. Може би трябва да изберете компромиса- кученце, което ви допада по външност, не доминира над братчетата и сестричетата си, но е готово да ви поздрави и ви се доверява.
   Доколко е важно родословието на вашето куче зависи от вас. Във всеки случай при покупка на породисто животно трябва да настоявате за такъв документ. Документът е задължително изискуем в случай, че възнамерявате да представите кучето на изложба, то да положи работен изпит или сам да развъждате кучета. Документът трябва да бъде подписан от регистратурата на съответното сдружение за развъждане на чисти породи. Родословното дърво съдържа името на кучето, пола, датата на раждане и особени белези, например цвят. Това е родословие с родители и пра- прародители. Ако семейството има някакви отличия, те се отбелязват с СН /шампион/.
   Специалистите са единодушни в едно отношение- купуването на куче в търговската мрежа е извънредно проблематично. Животните, поставени в клетки или дворове, подобни на зоологически градини, нерядко имат физически и психически недостатъци. Затварянето им, липсата на собственици и условията на живот нерядко причиняват неврози у животните. Ако занесете такова животно у дома си, ще ви трябва много тъпрение и опит, за да го оправите.
   Независимо по какъв начин добивате вашето куче, вие извършвате юридическа сделка, а юридическите сделки следва да бъдат в писмена форма. договорът трябва да съдържа следното: имената на купувача, продавача и кучето, регистрационния номер от дневника и датата на раждане, потвърждение, че кучето е получило първата основна ваксина и е обезпаразитено, цената и начина на плащане, както и датата на предаване. При много скъпите породи е препоръчително да се запишат и "козметичните дефекти", тъй като те намаляват цената.
   В Германия при покупка се прилага параграф 433 ff. на Гражданския закон, тъй като кучето е предмет от юридическа гледна точка. Тожва означава, че вие евентуално може да върнете кучето, да го замените или да поискате отстъпка от цената.

   На каква възраст да бъде новото ви куче:

   Ако искате куче, което да бъде изцяло и само ваше, трябва непременно да вземете малко кученце, тъй като вие и вашето семейство ставате неговата нова глутница, която ще го оформи. Вероятно нямя да сбъркате, ако си вземете кученце на възраст десет седмици. Тогава то най- лесно ще "се формира", все още е достатъчно малко за приучаване към редовни навици на хранене, но от друга страна е достатъчно голямо, за да бъде чисто у дома.
   Проблематично е взимането на кучета на възраст четири- пет месеца, тъй като тогава те възприемат по- трудно новата среда и реагират със страх на всичко ново.

   Ако искате да си вземете възрастно куче:

   Как да се държите с възрастното куче? В сравнение с малкото кученце приспособяването на порасналото към новата среда ще отнеме малко повече време. Обикновено купувачът не знае каква съдба е имало то. Поради това възрастното куче не е за хора, които по характер са мекушави, плахи, агресивни или нетърпеливи, с една дума неуравновесени. Такива хора рядко са доволни от новия си спътник.
   Разбира се понякога се налага възрастни кучета да се отстъпват по принуда или поради това, че собственикът не е помислил достатъчно при покупката и не може да се справи с животното.
   В такъв случай трябва да се информирате подробно от предишния собственик за евентуалните проблеми, като се надявате, че той ви е казал истината.

   Кое е по- добре- женскко или мъжко куче?

   Отговорът на този въпрос е личен, тъй като изборът зависи от личните желания на купувача на кучето. За да ви улесним при взимането на решение, ще изложим полово специфичните начини на поведение.
   Женското куче обикновено е по- бдително и по- гальовно. То се приобщава по- лесно и се възпитава по- леко. Затова е по- подходящо за семейства с деца.
   Мъжкият, особено от по- едрите породи, трябва да се възпитава по- настойчиво. Разгонените женски кучета го подлудяват, а воят на "болния от любов" самец изнервя всичко наоколо. В сравнение с женските кучета, мъжките проявяват по- голяма склонност към оставяне на ароматни маркировки. Понякога трябва да бъдат истински принуждавани към "малката си работа". Срещите на мъжките нормално протичат не така враждебно, какъвто е случаят при женските.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Съкровищата на Карпатите (от Варна) повече » ...

  • Съкровищата на Карпатите (от София) повече » ...

  • Нова актуална цена FTXZ25N/RXZ25N Ururu Sarara. FTXZ25N BLUEVOLUTiON WI-FI. Вземи на изплащане FTXZ25N/RXZ25N 2017г.. Контролирай влажността, FTXZ25N въпроси и отговори - sofclima.com, Стрелбище, DAIKIN FTXZ25N/RXZ25N URURU SARARA - 4759 лв