Малкото кученце

   Периодът след раждането

   Когато се появи на бял свят, кучето не вижда и не чува нищо. През първите 14 дни животът му минава в спане, пиене и издаване на шумове. През третата седмица очите и ушите му се отварят, събужда се обонянието и от този момент нататък кученцето пробва всичко с носа си. То мирише и ближе братчетата и сестричките си, подушва ръката на човека- първи контакти, които ще се превърнат в продължително приятелство. За разлика от вълците, при които малките се възпитават от всички членове на глутницата, ролята на възпитатели на малките кученца трябва да поемат развъждащите и собствениците.
   Докато развъждащите трябва да се занимават с малките кученца от четвъртата до седмата седмица от живота им, като им създават положителни трайни преживявания, бъдещият собственик в това време обикновено е само зрител. През първите шест седмици кучешката майка кърми своите малки. От нея те получават в изобилие всичко, което им е необходимо- витамини, мазнини, белтъчини и минерали. За да порасне и удвои бързо теглото си, малкото се нуждае от много енергия.
   Животът на кучетата е по- кратък, отколкото на хората, те се развиват по- бързо. Малкото кученце разполага само с няколко седмици за "детска градина". То се научава да маха с опашка, когато се радва, и да я подвива, когато се страхува. То си показва зъбите, опитва се да лае, възприема много нови впечатления от заобикалящата го среда и ги запечатва. Запознава се с децата и научава, че човекът е негов приятел. Най- подходяща за прехода от глутницата на кученцата към глутницата на хората е 10- та седмица.

   Шестте основни фази в израстването на кучето

   Развитието на кучето от кърмаче до възрастно е подробно изследвано от учените. Те са установили, че кучето усвоява и трайно запечатва отделните етапи от живота си, които понякога траят само няколко седмици. През това време се определят отношенията му с хората. възрастното куче е сбор от наследените заложби и дори още по- важно- от влиянията на средата, които въздействуват върху него по време на младостта му. Основните фази са шест, за три от които е отговорен този, който го отглежда.

   1. Само живот / първа и втора седмица/

   Малкото живее навътре. То може да пълзи в кръг и да намира цицките на майката, които масажира с езика си. То стига до тях, като се опира на задните си крака и притиска предните към млечните зърна. Този натиск подтиква майката към отделяте на мляко. В тази фаза малкото живее само от майчиното мляко и увеличава теглото си до три пъти в зависимост от породата.

   2. Откриване на околния свят / трета седмица/

   За кратко време се случват много неща. Очите и ушите се отварят /след 18- ия ден/, а обонянието кара малкото оттук насетне да проверява всичко с носа. Помирисва и ближе братчетата и сестричетата си, изследва човешката ръка. Първите опити за ходене /след 21- ия ден/ са доброволни и самостоятелни.
   Понятието "преходна фаза" характеризира именно това време, тъй като периодът спане- пиене- живот е отминал. Осъществен е контакт с околната среда. Малкото дребосъче е направило първите си опити да лае и маха с опашка, а след това изват първите отбранителни реакции. То е научило, че при майката, братчетата и сестричетата е на сигурно място, но извън лагера може би го заплашва нещо неприятно. Сега се развиват първите форми на сложно регулирано социално поведение на кучето.
   През този период започва дохранването от страна на майката- тя изплюва каша от храна за тях.

   3. Кучето се подготвя за бъдещия живот / четвърта до седма седмица/

   Сетивата на малкото кученце са напълно развити, движенията по- координирани, проявите на радост и страх привични. В тази фаза на социално изграждане кученцето научава това, което няма да забрави никога! Този особено важен за формирането на характера етап се характеризира с любопитство и обучение. Сега е наложително да се занимавате ежедневноо и дори ежечасно с вашето малко куче. Впрочем от едно котило трябва да купите само едно кученце- това, което има наклонности.
   Малкото вече е открило в човешката ръка другар в игрите и предстои да стане контактно куче, което обича хората и не се страхува от тях. Животните, които в този период са пренебрегнати, остават плахи и страхливи. В тази фаза кученцето трябва да научи, че хората са негови приятели, на които то може да се доверява.
   Кученцето сега започва да се интересува от храната на майка си и по този начин установява навиците си за хранене.

   4. Живот между своите и с други /осма до дванадесета седмица/

   Тази възраст е най- доброто време за отделяне на малкото кученце от майката и братчетата и сестричетата му и за привикване към новата среда- на хората. В тази фаза на социализация се изгражда неотменимото съдружие между човека и кучето, което оставя трайно отражение върху почти всички качества на кучето.
   Междувременно кученцето е изучило до голяма степен кучешкият език- махане с опашка, ръмжене, посягане, настръхване. Но непрекъснато идват нови неща. Игрите на борба и хващане са най- любимите занимания. Без значение е дали това е стар пантоф или кокал от биволска кожа. Важното е кой побеждава. При тези упражнения във ваша власт е да покажете кой е господарят на дома. Разбира се, по съвсем приятен начен!
   Защото сега кучето трябва да научи какво му е позволено. Например то трябва да се научи, че не бива да захапва ръката ви така силно, както парче дърво. Покажете му, че е прекалило чрез категорично нареждане "не", "вън" или като разтърсите леко козината по врата му.
   Никога не забравяйте, че целта се постига по- бързо с любов и търпение, отколкото с твърдост. И още- някои кучета се възпитават много лесно, а други по- трудно. Също както при хората. Две са неизбежните правила по отношение на всички животни, именно авторитет и последователност.
   Междувременно кученцето може вече да яде от купа и получава храна пет пъти на ден.

   5. Фаза на йерархията- Кой ще командва? / тринадесета до шестнадесета седмица/

   В периода между 13- та и 16- та седмица се установява йерархичният ред. Младото куче, чието развитие е завършило, изисква авторитет. Сега се решава кой има думата- човекът или кучето. Колкото повече упражнявате кучето си, толкова по- успешен ще бъде бъдещият ви съвместен живот.
   Упражнявайте го на място, където кучето няма да се разсейва и не прекъсвайте упражнението, докато кучето не го изпълни докрай. Проявявайте търпение и последователност, но бъдете и малко толерантни. Когато на малкото куче изникват вторите зъби, кокълът от биволска кожа ще помогне за превъзмогване на трудностите. Преживяванията от този период имат трайно значение за формирането на характера. През това време кучето трябва да бъде много чисто, което изисква голямо внимание от ваша страна. Впрочем кучето обича постоянни места. Просто го приучете към това.
   Броят на храненията се намалява на четири пъти дневно, а малко по- късно на три пъти.

   6. Критична фаза /седма до двадесет и четвърта седмица/

   Сега кучето възприема своята среда в пълнота и намира мястото си в нея. То реагира нервно и страхливо на всички промени. През тези седмици не трябва да го давате на други хора или да го премествате на друго място, макар и само за две седмици по време на отпуск. Именно този период на заемане на място в новата "глутница" е изключително проблематичен.
   Тъй като в този период кучето окончателно се привързва към вас, то възприема всяка промяна като груба намеса в живота му, дори да става дума само за ремонт на жилището.
   И още нещо- това са младежките години. Затова не се учудвайте, ако кучето обича да ви предизвиква и понякога се държи така, като че ли не е чуло нищо от наученото. Бъдете последователни, настоявайте да чуе и последва казаното. Похвалете го или го поправете, ако се налага.
   През време на този втори младежки период се събужда ловният и половият инстинкт, които правят младото животно неспокойно. Колкото повече му създавате чувството, че сте негов приятел, толкова повече то ще се превръща във вашето куче.
   От този момент то започва да се храни два пъти на ден.  
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Д-р Иво Ралчовски: „Гласувах за силна, солидарна и стабилна Европа”

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop