Уелш корги /Уелска миниатюрна овчарка/

Уелш корги

Уелш корги кардиган /със средно дълга опашка/; Корги пемброк /без опашка/;

Височина на холката/ Тегло: Кардиган около 30 см.; Пемброк 25 до 30 см.; Мъжки 10 до 12 кг., женска 9 до 11 кг.

Цвят: кардиган- червено с бяло, синкавочервено с червени и бели петна, както и "блу- мерл" /със синьо- бяла тигрова шарка/. Пемброк- едноцветен червен, кафяв до кафеникавосив, както и черен с бяло или червено петно на главата, гърдите, врата и лапите. Освен това в цветовете на кардиган.

Подходящ: За хора, които се влюбват в това малко овчарско куче с лисича муцуна не защото има забавен вид, но и преди всичко заради прекрасните му заложби.

По- малко подходящ: За жилища в сграда без асансьор. Изкачването по стълби е вредно за това куче с дълго тяло /при кардигана над 91 см.!/ и къси крака.

Потребност: по възможност занимание, което да замени първоначалното му предназначение на овчарско куче, тоест нещо, което може да надзирава и пази. Грижата за космената покривка не затруднява- трябва да се изчетква често и да се разтрива с леко навлажнена кърпа, за да лъщи.

Предимства: Леко поддържане на козината и непретенциозно по отношение на настанявяне, интелигентно и податливо на обучение, както и не на последно място извънредно приветлив и привързан характер. Освен това е добър пазач и идеален другар в детските игри.

Недостатъци: Нямау с изключение на нездравословното за него изкачване по стълби.

Продължителност на живота: Около 14 години.
Избрани сайтове кардиган