Мюнстерландски птичар

Голям и малък мюнстерлендер:

Височина на холката/ Тегло: Голям мюнтсерлендер- 58 до 65 см.; около 25 кг. Малък мюнстерлендер- мъжки 52 до 56 см, женска 44 до 52 см., около 20 кг.

Цвят: Голям мюнстерлендер- бял с черни петна и плати, освен това черни отблясъци /черно- бял/. Малък мюнстерлендер- бял с кафяви петна и плати, бял с ярко челно петно и кафяви отблясъци /кафяво- бял/.

Подходящо: Като ловно куче, което може да се използва навсякъде, тъй като се отличава със сигурно следване на следи и голяма радост при апортиране. Големият мюнстерлендер е освен това добър пазач, той трябва да се гледа в оградено място. Малкият мюнстерлендер може да живее като домашно куче или компаньон в средноголямо жилище, ако му се осигули достатъчно излизане всеки ден.

По- малко подходящо: За хора, коитоживеят в близост до гора, но не проявяват интерес към ловуване. За тях е по- добре да гледат куче с не така силно изразен ловен инстинкт.

Потребност: Големият мюнстерлендер се чувства най- добре като помощник на ловеца, а послешният малък мюнстерлендер може да служи и на не много вещи ловци, както и като домашно куче и компаньон. И двете разновидности изискват основно, но сравнително просто поддържане на космената покривка.

Предимства: Смело, интелигентно, с твърд характер, изпълнително и предано. Обича водата и апортирането. Добри качества на пазач.

Един недостатък: Поради голямата си страст към лова трябва да се държи под контрол, за да не краде и бракониерствува.

Продължителност на живота: Около 12 години.
Избрани сайтове мюнстерлендер