Той спаниел

Той спаниел

От групата на английските миниатюрни спаниели.

Кинг Чарлз спаниел и трите му разновидности: Принц Чарлз спаниел, Ръби спаниел и Бленхай спаниел. Към тази група спада и Кавалер Кинг Чарлз спаниел.

Височина на холката/ Тегло: Кинг Чарлз спаниел и трите му разнавидности- 26 до 28 см.; 3.6 до 6.3 кг.; Кавалер Кинг Чарлз спаньиел- 25 до 34 см.; 4.5 до 8.8 кг.

Цвят: Кинг Чарлз спаниел- блестящочерен с пламтящо челно петно.

Принц Чарлз спаниел- перленобял с наситеночерни плати и червенокафяво челно петно, главата с бял фенер. Ръби спаниел- едноцветен кестеняв без челно петно. Бленхайм спаниел- перленобял с жълточервени или кесеняви плати, главата с бял фенер и червено петно в средата на черепа. Кавалер Кинг Чарлз спаниел- "блек енд тен" /наситеночерен с червенокафяви петна/, трицветен /черно и бяло, равномерно разпределени, с червенокафяви петна/, освен това в цветовете на бленхайм и ръби спаниел.

Подходящ: За хора, които желаят да имат малко куче компаньон у дома и навън, което не само изглежда весело и красиво, но е забележително интелигентно. Кавалерът може да се използва и като ловно куче в равнинни местности.

По- малко подходящ: Като изявено луксозно куче, което прекарва по- голямата част от времето си на дивана.

Потребност: Може да се гледа в малко жилище, необходимо му е редовно излизане и много внимание. Грижата за поддържане на космената покривка, която трабва да се провежда редовно и основно- изисква много време и усилия; ежедневното разресване и изчеткване опростява процедурата.

Предимства: Весел, жив компаньон, който благодарение на интелигентността си се възпитава лесно. Има нежен и поносим характер. Към непознатите понякога е страхлив. Към децата, особено тези от семейството е добронамерен.

Някои недостатъци: Не особено подходящ за пазач, тъй като лае малко. Ако се оставя дълго време само, страда. Тъй като е чувствително към студ и влага, през зимата трябва да носи пуловер, а при дъждовно време дъждобран. Козината винаги трябва добре да се подсушава /евентуално със сешоар/, по възможност да се къпе рядко, но често да се изчетква основно!

При покупка имайте предвид: Малките кученца, родени през зимата, трябва да се пазят от течение до късна пролет и винаги да се държат на топло!

Продължителност на живота: 12 до 14 години.
Избрани сайтове спаниел