Обща информация

Макар че папагалите наброяват много видове, те представляват високо развита и тясно затворена група птици. Особено многобройни са папагалите в Австралия, където те са над 250 вида.

Един отличителен белег на папагалите е човката им, която не можем да сбъркаме с човката на нито една друга птица. На пръв поглед тя прилича на човката на граблива птица, но е много по- дебела, висока и здрава. На папагалската човка има восковица, която обхваща основата на човката и горната и част. Такава восковица се среща у совите и соколите. По средата на горната получовка има тясна остра ивичка на самия и хребет, от който надолу се спускат страничните части на човката. Във восковицата са разположени съвършено кръгли ноздри със задебелени краища. Долната получовка е значително по- къса и по- дебела, има вид на кошничка и е снабдена с неголяма издатина, която образува ъгълчето на брадичката. На края на долната получовка има тъпа, но здрава издатинка по средата, която наподобява зъб, по- заострен отпред, с който птицата си помага при разтрошаването на твърдите зърна. Срещу този зъб на края на горната получовка има вдлъбнатина, с чиято помощ птицата задържа там храната си и я надробява на дребни парченца.

Отличителен белег на папагалите е и строежът на езика им. Той е къс, дебел и мек. При отделните видове езикът е покрит на края с множество нишковидни вкусови папили, които изглеждат като четчица. Повечето папагали са способни да научават човешки говор.

Купуването на всички видове папагали трябва да следва следният ред- най- напред птицата трябва да премине през карантина, и то достатъчно дълго време- не по- малко от един месец; оглежда се оперениетои, което трябва да бъде свежо, чисто, плътно и да приляга гладко към тялото, а от долната си страна птицата не трябва да е замърсена. Трябва да избягваме птици с плешивина. Плешивостта може да е от невнимателно транспортиране, но може да се дължи и на самооскубване- едно вредно, болезнено и неизлечимо явление, от което страдат много папагали. Трябва да обърнем още внимание и на изпражненията на птицата. те трябва да бъдат сравнително твърди и сивкавобели. течните и оцветени в бяло или зелено изпражнения сочат наличността на стомашно- чревно заболяване. Човката трябва да бъде гладка, без драскотини и да не се лющи. такива трябва да са и краката на птицата.

Неопитните любители трябва да си вземат папагали, които са прекарали достатъчно време в нашата страна- поне половин година. Те трябва да се запознаят с начина на отглеждането им и тяхното по- предишно хранене. Ако новият собственик е принуден да измени режима на гледане на папагала, той трябва да направи това постепенно.

Не бива да даваме на папагалите много месни продукти, защото от това те започват да се самооскубват. В дажбата не бива да се включват също бадеми, костилки от праскови, кайсии, вишни и други костилкови плодове, а от зеленчуците- магданозът, който действува на папагалите като отрова.

Трябва да предпазваме папагалите от простуди и течения и да ги оставяме от време на време свободно да се разхождат из стаята, което се отразява благотворно върху здравословното им състояние.

Способностите на папагалите жако да говорят с човешки думи и да подражават на гласовете на животните са необикновени. Между отделните птици обаче може да има индивидуални различия и наред с изключително "надарените" птици се срещат и най- обикновени "глупаци". Освен това сред тях се проявяват и най- различни наклонности. Едни от тях възпроизвеждат най- добре човешки говор, други предпочитат да си подсверкват разни мелодии и трудно усвояват думи, а трети показват особено развити дарби да подражават гласове на животни, например лаене на куче, мяукане, кукуригане, кудкудякане и други, а също и други звуци, които не са особено приятни, например бучене на автомобилен двигател.


Сподели във facebook


Избрани сайтове трябва

Най-актуални страници трябва

  • Социалдемократът Кольо Парамов: „Българските депутати трябва денонощно да гонят интересите на страната”

  • Полети с прекачване! Какво трябва да знаем? Полети с прекачване

  • 9 неща, които не трябва да слагате в пералнята Без пране