Сфинкс

Сфинкс котка

Историческите данни твърдат, че още древните ацтеки са позноволи голите котки, т.е. животните без козина.

В началото на този век няколко екземпляра от тези екзотични животни се появили в Ню Мексико и били наречени "мексикански голи". Много скоро обаче, развъждането на котки от тази порода е преустановено.

Някъде около 1966 година в канадската провинция Онтарио започва отглеждането на порода голи котки, които нарекли сфинкс. По всяка вероятност това са близки роднини на мексиканската гола. Те са получени от голи мутанти на американската късокосместа. Всъщност тези котки не са абсолютно голи, защото тялото им е покрито с много нежен мъх. По протежение на гръбнака, по краката, в самия край на опашката /при мъжките и по скротума/ има редки, дълги приблизително сантиметър леко къдрави косми. При сфинкса липсват мустаците и другите сетивни косъмчета.

По принцип голите котки не бива да се определят като самостоятелнапорода, защото животно от всяка порода може да се лиши от козината. Това е често срещано явление, например при рексовете, които много приличат на сфинкса, макар генетически да нямат нищо общо с тях. Въпреки това сфинксът е отделна порода с утвърдени и запазени характерни признаци на външния вид: глава с къс нос, с добре развити стоп и пинч, очите са разположени в дълбочина и са леко скосени. Тялото е късо с тънки криви крака /във формата на буквата "О"/, задните крайници са по- дълги от предните. Външният вид на сфинкса много напомня кучето бостън териер.

И досега много организации и клубове не са признали сфинкса като отделна порода. В днешно време сфинксът е най- разпространен в Холандия. Интересно е да се отбележи, че и в старите литературни източници има сведения за котки без козина. Според някой данни голи котки спонтанно се появили в Чехия и Австрия.

От генетична гледна точка липсата на козина е свързана с въздействието на рецисивния ген. И ако тази особеност не бъде поддържана специално, след мног кратко време тя ще изчезне така бързо, както се е появила.
Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...