Корела нимфа - папагал

Корела

Корелата (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа , е най-малкото какаду ендемично за Австралия. Ценени са като домашни любомци по цял свят и са сравнително лесни за развъждане.
Втори са по популярност след вълнистите папагали.

Корелата принадлежи към подсемейство Calyptorhynchinae (по-известно като тъмни какадута). Корелите в дивата природа се срещат във вътрешната част на Австралия.

Класификация                                                                                               ВИЖ ВИДЕО-КЛИПЧЕ

За пръв път е описан от шотландския натуралист Робърт Кер през 1792 като Psittacus hollandicus, Корелата по-късно е отделена в свой вид Nymphicus от Йохан Георг Ваглер през 1832. Името на вида идва от най-ранните групи европейци,които са видели този папагал в естественото му местообитание; те оприличили птицата на нимфа. (Nymphicus буквално означава "малка нимфа.") А hollandicus е препратка към Нова Холандия- историческото име на Австралия.

Билогичната връзка дълго време е била тема за диспут; сега те са класифицирани в монотопно подсемейство Nymphicinae , но в миналото погрешно в бил класифициран сред Platycercinae, дългоопашати малки папагали. Сега този факт е доказан с молекулярен анализ. Митохондриална 12S Рибозомна РНК, данни от ДНК секвенция го поставят сред посдсемейство Calyptorhynchinae (тъмни Какадута) .

Днес корелите са класифицирани като член на Какаду, защото споделя всички характерни белези на Какадутата . Това са изправения гребен, жлъчен мехур, пух.

Изобразяване

Отличителен за Корелата е гребена . Гребенът се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен когато птицата си почива, и прилепнала за главата когато е много ядосана. Гребенът се държи легнал, но се подава пасивно когато флиртува или съблазнява. Корелите имат много дълги опашки, достигащи понякога половината дължина на тялото им, това е голямата разлика между корелите и Какадутата. С дължина от 30 см и 33 см корелите са най-малките какадута и единствените дългоопашати какадута. Какадутата достигат от 30 см до 60 см в дължина.

"Дивият тип" корела има основно сиво оперение с подчертани бели ивици по краищата на всяко крило. Лицето на мъжкия е жълто или бяло, докато лицето на женската е основно сиво или светло сиво, и двата пола имат оранжеви кръгли точки около ушите. Това оранжево е по-силно при мъжките и заглушено при женските. По този начин е възможно визуалното определяне на пола.

Разпространение и хабитат

Корелите са нативни за Австралия, където се намират в условия на ариден или полупостинен климат, но винаги около вода. Номади са - местят се където има вода и храна. Срещат се по двойки и малки ята. Понякога хиляди кръжат около воден басейн. Според фермерите често унищожават реколтата. Те отсъстват от най-плодородните части на държавата, най-дълбоките Западноавстралийските пустини и Кейп Йорк. Те са едиствените какадута, които се размножават в края на първата година.


Мъжки и женски, Куинсленд, Австралия
Продължителност на живота

Средната продължителност на живота на Корела в плен е 15–20 години, понякога се опредля и като 10–15 години, има и доказателства за Корели живели 30 години, най-възрастната корела живяла някога е била на 36 години. Храната и физическите упражнения(както и при хората) са основния фактор за това.

Като домашни любимци

Корелите обикновен са добри домашни любимци, но няма никава гаранция, че всички ще бъдат такива. Както и при другите домашни любимци основно зачение за техния характер имат следните обстоятелства: как са отгледани и как се гледат в момента. Някои са доста общителни и социализирани, а други са срамежливи и стоят в ъгъла на клетката. Ако редовно се занимавате с тях и сте търпеливи, вероятно скоро ще имате питомен домашен любимец.

Огнян Донев: Съдът спаси капиталовия пазар в България! След 7 години наказателно производство бе оправдан от съда на първа инстанция!  повече » www.capital.bg 


Най-доброто и най-предпочитаното оборудване за вашата градина от до вас когато ви трябват Градинар бг. Най-предпочитаните видове Почви, органични и биоминерални торове, напоителни системи, осветителни тела, парниково и оранжерийно оборудване.  повече » www.gradinar.bg 


И вашата градина се нуждае от вентилация! Най-предпочитаният вид вентилация до вас когато ви трябва! Вентилатори за зимни градини и оранжерии. Магазин Growshop Вентилация! Намерете тук - www.gradinar.bg всичко необходимо за вашата градина и оранжерия у  повече » www.gradinar.bg