Японски бобтейл

Японски бобтейл

Японският бобтейл е известен отдавна в Страната на изгряващото слънце.

За това свидетелстват многобройните рисунки, гравюри и други изображения на тези котки, които се срещат във всяко кътче на Япония. Например храмът Хотокуи в Токио е украсен с множество изображения на тези животни. По всяка вероятност тази котка е пренесена в Япония от Китай. Като порода бобтейлът е селектиран едва през 1968 година, след като първите екземпляри били пренесени в САЩ, където са признати от 1976 година. В Европа японският бобтейл засега не е признат.

Най- характерният признак на японският бобтейл е неговата уникална усукана опашка. На дължина тя достига 10-12 сантиметра, но тъй като е усукана, изглежда по- къса. Не бива да се приема, че тази необикновена опашка е последица от дегенерацията на опашните прешлени. Просто те са се скъсили под влиянието на определен ген. Опашката на японския бобтейл е покрита с дълги косми, които стърчат на всички посоки и много прилича на четка или на пухкав пискюл.

Тялото на бобтейла е средно голямо, набито и мускулесто. Задните крака са малко по- дълги от предните, затова когато животното е изпънато, задните крайници са полусвити. Главата на японския бобтейл има много характерен строеж: носът е дълъг и прав, скулите са високи, очите са големи и овални, широко разположени. Със своите черти японският бобтейл наподобява лицето на човек от жълтата раса.

Окраската на тази порода е много разнообразна, но всички цветове трябва да са наситени. Най- често срещаната комбинация е черно- червено- бялата, наречена още ми-ке. Съществуват бобтейли с костенуркова окраска и даже с теби рисунки. До участие в изложби не се допускат животни с акромеланични фигури и тикинг.

В Япония бобтейлът е почитано животно и се смята, че на добрите хора той носи щастие.
Избрани сайтове бобтейл