Турски ван

Турски ван котка

Това не е изкуствено създадена порода, а облагородено семейство на домашните котки, които се отглеждат в югоизточните провинции на Турция, в близост до езерото Ван.

Затова неофициално понякога тези котки се наричат вански. През 1955 година английската фелисоложка /специалист по котките/ Лаура Лашингтън донесла от бреговете на езерото Ван три чифта турски котки, а малко по- късно- още три екземпляра от тази порода, с което е положено началото на селектирането и развъждането на ванската котка в Европа. През 1969 година на Стария континент вече живее многобройна колония, а в Англия за тях е разработен специален стандарт. През 1971 година тази порода е призната от ФИФЕ.

Облагородената турска ванска котка, както и нейната посестрима, която живее сред студения климат на своята родина, е със средно по размери, но набито тяло и средно дълги крака. Главата е къса с формата на тъп триъгълник, носът е дълъг с много малък "стоп" /или изобщо без "стоп"/, ушите са големи, гъсто окосмени, разположени близо едно до друго. всички тези признаци напомнят за разпространения едно време ангорски тип на дългокосместите котки. Турските вански котки се различават от тях само по козината. Покривните косми на турската котка са нежни и дълги /достигат 10- 15 см./, липсват късите косми. Този строеж на козината прави турската котка много стройна. Очите са оратжеви, сини или разноцветни- едното оранжево, другото синьо.

Козината е ослепително бяла с червено- кафяви петна по главата и опашката. Опашката е средно дълга, покрита с червено- кафяви или кремави петна или е изцяло кремава, с по- тъмни пръстенчета.

Турските котки са известни с любовта си към водата, те с удоволствие се къпят и плуват, понякога ловят риба. Затова ги наричат турски плуващи. Ванските котки много обичат да си играят в снега.

Малките на турската котка се раждат развити, с добре оформен цвят на козината. Те проглеждат към четвъртия ден, а това е много по- рано в сравнение с всички други породи. Към третата седмица след раждането котетата вече имат определени хигиенни навици. Затова тази порода лесно се отглежда в градските жилища. След раждането малките трябва да свикнат с компанията на човека- с напредване на възрастта има опасност те да подивеят и тогава стават неукротими. Затова по- често общувайте, галете и играйте с малките, защото по принцип терската котка е мило, темпераментно и умно животно.

Тялото и е мускулесто и издължено с дебел врат, крайниците са със средна дължина, лапите са малки и кръгли, опашката е средна на дължина и пухкава. В козината на турската котка липсват късите косъмчета, козината е нежна и мека с дълги покривни косми, базисния цвят е ослепително бял с червено- кафяви петна по главата над очите /по средата на челото има бяло петънце/ и опашката. разрешени са хаотично разпръснатите по тялото малки петънца. Меката част на носа и възглавничките на лапите са розови. Главата е с форма на тъп триъгълник, носът е със средна дължина и прав, масивна челюст. Очите са големи, овални, разположени под лек наклон. Цвета на очите е от светлокехлибарен до оранжев, син, или едното око е оранжево, а другото- синьо. Ушите са големи, широки в основата, леко заоблени, от вътрешната страна и пастелнорозови, на връхчето има снопче бели косми.


Сподели във facebook


Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници котки

  • Роженски събор за народното творчество Рожен 2019г. Събор на народното творчество „Рожен“2019г. 19-21.07.2019

  • Пакетни цени Пампорово- Лято 2019 Пакетни цени-Лято 2019

  • Оферта Пампорово Лято 2019- хотел Ива и Елена Пакетни цени Лято 2019