Тонкинска котка

Тонкинска котка

Тази порода е създадена преди повече от 30 години в Канада чрез кръстосване на сиамски и бирмански котки.

Селекционерите си поставили да вземат от бирманката типа на тялото, а от сиамката- акромеланичната окраска. Появили се първите представители на тази нова порода- средноголеми късокосмести котки. Главата им е сравнително малка, ушите са широко разположени и наклонени напред. Очите са раздалечени и дръпнати /както хората от жълтата раса/, синьо- зелени с различна наситеност на цвета /предпочита се цветът на аквамарин/. Опашката е средно дълга или дълга, а крайчето е заострено.

По своята окраска тонкинската котка напомня сиамката и затова понякога я наричат златиста сиамка. Тонкинските котки са метиси. При кръстосването им се наблюдава разделяне на признаците в пълно съответствие с теорията на Мендел. Затова чисто теоретически в котилото ще има една четвърт потомци на сиамските, една четвърт потомци на бирманските, а половината ще бъдат тонкински, т.е. чисти хибриди. По всичко изглежда, че тонкинската котка никога няма да бъде призната като отделна порода или вариант.

Тонкинските котки се раждат с чисто кремава окраска, петната личат само по краищата на ушите и меката част на нослето. Окраската се оформя след няколко дни. Както при сиамките, с напредването на възрастта козината на токсинските котки потъмнява. Обикновено котетата са много жизнени, т.е. проглеждат на 7- я ден. В котилото им адо шест малки.
Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...