Сомалийска котка

Сомалийска котка

Напоследък около тази порода се вдигна доста шум, съпроводен с множество дискусии и спорове.

Тази порода е широко разпространена по целия свят, но организациите и клубовете постоянно изказват съмнения, относно признаването и. Яростни противници на признаването на сомалийката са преди всичко селекционерите, занимаващи се с развъждане на късокосместите абисински котки. Те твърдят, че сомалийската котка всъщносте абисинка, само че с много по- лошо качество на козината.

При наличието на гени инхибитори всички посочени варианти може да имат и сребристи косъмчета.

Сомалийките са дългокосмести мутанти, които често се срещат в котилата на абисинските котки и се бракуват като нестандартни. Едва през 1967 година американската специалистка от Ню Джърси Евелин Магуст се заема със селекцията на тези мутанти и нарича новата порода със сегашното и име. В Европа ФИФЕ призна сомалийската котка през 1982 година.

Сомалийките действително много приличат на абисинките, но козината им е съвсем различна. Тя не е толкова дълга, както например при персийките, затова сомалийките са причислени към категорията на полудългокосместите. Техният най- характерен признак е козината с добре развит тикинг. Козината на сомалийската котка прилича на коприна, тя е нежна и мека. Тези и качества са генетически кодирани.

Външно сомалийската котка се различава от абисинската с дългата си козина по задните крайници, която образува т.н. "панталонки", с дебелата си опашка, която много прилича на лисича, и със снопчетата косми в ушите и между пръстите на лапите.

Сомалийската котка е много приятно, игриво и гальовно животно. Тя обича простора и трудно свиква с тясното градско жилище. Гласът и е тих и нежен, а козината не изисква никакви специални грижи, лесно се разресва, късите косъмчета никога не се сменят. Препоръчва се към храната на тези животни да се добавят мазнини- в противен случай косъмът ще започне да се чупи, а козинката губи блясъка си. Качеството на тикинга значително ще се подобри, ако към храната се добавят по малко пресни сладки чушки.

Главата на сомалийската котка е във форма на заоблен клин, без пинч, с масивно чело, добре развита и кръгла брадичка. Спрямо главата ушите са големи, близко разположени, леко заострени, с къси снопчета в краищата, вътрешната част на ухото не е окосмена. Очите са големи, с форма на бадем, зелени, златистожълти или с цвят на орех, цветовете са наситени, клепачите са обрамчени с по- тъмен цвят. Тялото е от средно до по- едро, издължено, мускулесто, с леко извит гръб и гладки хълбоци, котараците са по- масивни от женските, краката са съразмерни спрямо тялото, лапите са овални, в основата опашката е дебела. Козината е дълга, в т.ч. по гърдите и задните крайници. Окраската е в съответствие с цветовия вариант, с еднакъв оттенък по цялото тяло, по- светла само на корема и около очите, без бели петна и рисунка, еднакви на цвят възглавнички на лапите и мека част на носа.
Избрани сайтове котка