Руска синя котка

Руска синя котка

Тази порода е известна от много години.За първи път руски сини са показани на изложба в Лондон през 1880 година.

Произходът им е неизвестен. Според някои сведения около 1883 година от Архангелск в Англия са пренесени много котки с кехлибарени очи. След продължителна селекция ги нарекли архангелски котки.

В миналото руските сини котки са били тромави и дебели. Едва след Втората световна война английски и скандинавски селекционери с помоща на синята сиамка са засилили у тази порода по- стройната фигура. Новият стандарт от 1965 година утвърди съвременната стройна фигура на руската синя котка. Американските стандарти се различават от европейските и изискват животното да е леко тромаво.

Руската синя е много елегантно животно със синя козина. Окраската е равномерна, няма рисунка или приглушеност на нюанса, ясно се вижда блестящият сребрист оттенък /който се дължи на по- светлите краища на космите/, козината е плюшена и гъста както при британската синя. Понякога я сравняват с козината на морската котка. Руската синя се различава от британската си посестрима по строежа на тялото и главата. Тялото на руската синя е изтеглено на дължина и мускулесто. Тя има грациозна фигура с дълги крака и тесни овални лапи. Главата е къса, плоска, клиновидна, с равно или леко изпъкнало чело. В сравнение със сиамките, носът е по- къс с едва забележима чупка в основата. Очите са с формата на бадем, широко разположени, с наситен зелен цвят. Ушите са големи и заострени, широко разположени и вертикални. Кожата на ушите е тънка и прозрачна. От вътрешната страна ушите са съвсем леко окосмени. Вратът е доста дълъг. Опашката също е дълга и в края се стеснява.

Руските сини лесно се привързват към човека, обичат да се умилкват край този, когото познават, и са ме предани. Към непознати обаче са много предпазливи. Възрастните животни са със спокоен характер. Те лесно се адаптират към различни условия, лесно свикват с живота в панелните жилища. За разлика от сиамката, руската синя има тихо гласче, което не се променя даже в периодите на разпасване.
Избрани сайтове много

Нови интернет страници много

  • Кристал Блу Центробежни помпи за вода

  • Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода