Персийска котка

Персийска котка

Изглежда, че понастоящем това е най- обичаната и популярна расова порода с множество цветови варианти, които обаче най- често се разглеждат като отделни породи.

По външен вид всички варианти си приличат. Различават се само по цвета на козината и очите. За тяхна прародина се считат Иран, Армения, Турция, Ирак и близките им райони, които те са обитавали в дълбока древност. Именно от този регион през 1626 година /точно тази година фигурира в литературните източници/ животните са пренесени в Европа. Най- напред на Стария континент се появяват белите, червените и сребристите теби котки, останалите са пренесени и стандартизирани значително по- късно.

Персийките са с късо, масивно и набито тяло, вратът е къс и масивен, гръдният кош- широк. Крайниците са къси и стройни, предните са прави с широки и кръгли лапички. Възглавничките им са плътно прилепнали. Всички тези характерни особености са обозначени на английски с непреводимата дума "cobby" и като термин тя се използва във всички езици.

Главата на персийката е широка, кръгла, с голяма уста, изпъкнали форми и къс тъп нос. Очите са разположени близо до носа, те са кръгли, големи и изразителни. Ушите са малки, с леко заоблени крайчета, широко разположени и наклонени напред. Опашката е къса, равна и пухкава, опашните прешлени са къси, почти еднакво широки в основата, и в края.

Козината задължително е нежна и права, дълга по цялото тяло. На врата и гърдите има "яка" от дълги косми, наричани "жабо", което се разресва по посока към главата и образува чудно красива "рамка". От ушите растат дълги снопчета косми, такива снопчета има и между пръстите на лапичките. Опашката също е покрита с дълги косми.

При оценка на персийките особено внимание се отделя на гореизброените признаци, които трябва да бъдат в строго хармонично съответствие и пропорции. Този тип котки се е появил в резултат на селективна дейност с една по- стара порода- ангорската, която се различава от персийската по редица признаци, един от които е пропорционално състояние между отделните части на тялото.

 

 
Избрани сайтове които

Най-актуални страници които

  • Д-р Иво Ралчовски: „Дайте своя глас за хора, които ще градят Европа”

  • 9 неща, които правят дома неуютен Неуютен дом

  • 9 неща, които не трябва да слагате в пералнята Без пране