Норвежка горска котка

Норвежка горска котка

Съществуват няколко версии за произхода на тези котки.

В Норвегия те са известни много отдавна. най- вероятно през XVI век с кораби в страната да са били донесени ангарски катки. те са се адаптирали към студените климатични условия, при което се е променило качеството на козината им. В миналото те са били много добри катерачи и са ловували предимно по дърветата- свидетелство за това са развитите остри нокти.

Днес е безполезно да се търсят тези животни сред дивата природа на Норвегия. Тук ще говорим само за животни, появили се на бял свят в резултат на селекция. Според специализирания каталог, отглеждането на норвежката горска котка е започнало около 1930 година и до началото на Втората световна война те са участвали в много изложби. Селекцията продължила и след войната. През тези години селекционерите от малкото градче Трисил, недалеч от шведската граница, са получили около 200 расови животни, които са положили базисния генофонд на тази порода.

Официално признание на норвежката горска котка е през 1977 година. От 1981 година те се оценяват в два варианта- с тикинг и без тикинг, а от 1985 година всеки от вариантите се оценява и според наличието или отсъствието на бели петна по козината. Ето защо понастоящем за регистрация може да претендират четири варианта и всеки от тях може да получи титла на изложба.

Представителите на тази порода са снажни, с издължено тяло и доста дълги крайници- при това задните са малко по- високи от предните. Главата е клиновидна с формата на триъгълник, с масивна брадичка и издължен прав нос без разделителна линия /така нареченият гръцки нос/. Ушите са дълги, високо разположени, външните им краища образуват прави линии със странични очертания на главата. В краищата на ушите ясно трябва да личат "пискюлчета", както при рисовете / по принцип всяка котка има такива "пискюлчета"; при някои те са по- малки, при други по- големи, понякога ги скубят, за да изглежда ухото миниатюрно, както например, при персийките/. Опашката е дълга и рунтава.

Тези животни имат твърде своеобразна козина, която се състои от два пласта- гъсти къси косъмчета, покрити с по- твърди блестящи остеви косми, които и външно, и в действителност са мазни и водонепроницаеми. Този тип козина е резултат от продължителното пребиваване на тези животни в условията на студения Север. Подобен тип козина не се среща при никоя друга порода. Норвежката горска има резкошна "яка". Отличителен признак са и дългите косми по бузите, които образуват бакембарди във формата на триъгълник, както и по задните крайници /така наречените "панталонки"/.

Качеството и дължината при норвежката горска са нестабилни. между зимното и лятното "кожухче" на животното има значителна разлика. През лятото козината на животното е по- къса, а "яката" видимо намалява, напълно изчезват и късите косъмчета, които отново се появяват при есенната смяна на козината. При малките твърдият покривен косъм се появява към 3-5- ия месец.

По своя нрав това са много мили животни, игриви до дълбоки старини. Понякога, наистина, се проявява и котешкият им индивидуализъм- от време на време те стават саможиви и търсят място за усамотяване.
Избрани сайтове животни

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници животни

  • Ценко Чоков обжалва глоба от 3 бона

  • Най-вредните храни в България Храни в България

  • Одрусаха с 3 бона Ценко Чоков