Менкска котка

Менкска котка

Безопашатите менкски котки са известни от много столетия.

Под влиянието на вродена мутация /в по- голяма степен деградация/, на остров Мен в Ирландско море се появила многобройна популация на котки без опашки. Липсата на опашка, несъмнено е последица от продължително кръстосване между роднини, тъй- като всички котки са обитавали един тесен "затворен" кръг, в който нямали достъп котки от други породи, т.е. нямало е и не е могло да има приток на нова кръв.

Менксът е със заоблена задна част на тялото, гърбът е къс, задните крака изглеждат издължени. Поради тази промяна в строежа на тялото, менксът е загубил характерната котешка походка и се придвижва на скокове като заек. Затова англичаните са го нарекли rabhit- cat, т.е. заешка котка. Менксът не може да лази по дърветата и да скача от голяма височина.

В мястото, където при другите котки започва опашката, менксът има добре оформена вдлъбнатинка, наречена рампи. Женските, които изобщо нямат наченка на опашка, много често раждат мъртви котета. Затова за селектиране се използват котки със съвсем малки опашчици- с по 2-3 опашни прешлена, така наречени стампи. Предишните стандарти са позволявали за селекция да бъде допускана друга категория менск, така наречените лонгис. Тези животни имат още по- дълга опашка- от 3 до 8 опашни прешлена. Но понастоящем лонгис не се допускат до селектиране.

Както и при британските късокосмести котки, разрешени са всички цветови варианта на окраската. На окраската се обръща внимание само в случай, че на изложбата трябва да се избере една от две съвсем еднакви на външен вид котки. Същото се отнася и до цвета на очите. При оценка на животното цветът им е от второстепенно значение, но той винаги трябва да хармонира с цвета на козината. Стандартът изисква козината да бъде двойна и мека.

Около 1970 година в Америка е бел получен дългокосмест тип менкс, но и в САЩ тези котки понастоящем са голяма рядкост. Този тип е наречен кимерски и е признат само от няколко американски клуба.

 

 
Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...