Корат

Корат

Тази порода късокосмести, полуизточен тип котки е известна много отдавна.

Името си тя получава от името на една провинция в Тайланд, където живеят най- многобройните колонии корати. В Тайланд ги наричат "си- сават", което в превод означава "плод на савата", тъй като окраската на козината им наподобява цвета на тези плодове. Описанието на породата корат намираме в "Smud Koi Pergamen" /"Книга от стихове за котката"/. Това безценно произведение се съхранява в Националния музей в Банкак и се отнася към периода на управлението на сиамските крале от династия Айудгийа, т.е. към 1350- 1767 година. В този древен документ породата корат е описана по следния начин:

"Козината е гладка, с къси косъмчета с цвета на небето, а краищата им наподобяват сребро; очите блестят като капки роса върху листата на лотоса."

Тази кратка характеристика напълно отговаря на действителността. Коратът е със синя козина със сребрист оттенък- в такъв нюанс са оцветени краищата на покривните косми. Козината е много гъста /вероятно най- гъстата между всички срещани породи/. Тя е много нежна, блестяща и плътно прилепнала към тялото.

Коратът има доста характерна форма на главата- сърцевидна, средно голяма, със същата форма е и муцунката. Очите трябва да са големи и кръгли, с наситен зелен цвят. Ушите са големи със заоблени краища и широки в основата. Носът на кората напомня носа на лъв, но сравнен с носа на руските сини, е по- къс. Зъбите са доста по- едри отколкото при другите опитомени котешки породи. Опашката е широка, но в края се стеснява.

Коратът е представител на една от малкото така наречени чисти породи, т.е. тя не е получена по изкуствен път. Абсолютно е забранено за кръстосване да се използват партньори от други породи. Коратите са много чувствителни към химикали и медикаменти. Ако върху другите котки успокоителните и анестезиологичните препарати действат в продължение на няколко часа, въздействието им върху коратите продължава три дни. Коратите са много чувствителни към антибиотиците, а към някои от тях имат непоносимост. Но от друга страна, те не са възприемчиви към инфекции.

Най- често в котилото има 3-4 малки. Обикновено те се раждат с тигрова окраска, която скоро изчезва. Очите на котетата са сини. Истинският им цвят се оформя много по- късно- към третата или четвъртата година. През целия този период цветът на очите постоянно се мени /синият преминава в жълт, по- късно в кехлибарен, след това в цвят на орех и най- накрая става зелен/. Затова на изложбите при оценката на животните са допустими различни отклонения в цвета на очите в зависимост от възрастта на животното. Към 3-5 месец котетата на кората трябва да започнат да привикват към компанията на човека, в противен случай те подивяват. Ако те свикнат с човека, превръщат се в негови верни и неразделни спътници. Коратите са много игриви котки. Специалистите са на мнение, че коратите трябва да бъдат възпитавани поотделно, и по възможност, максимум от двама възрастни- те са много ревниви животни.

В Тайланд има поверие, че коратът носи щастие, затова котките от тази порода нито се продават, нито се купуват, а само се подаряват. Такъв подарък е проява на приятелство и дълбоко уважение. Може би именно поради тази причина толкова дълго време коратите не са били широко разпространена порода, макар литературните източници свидетелстват, че за първи път корат е бил експониран в Англия още през 1896 година. Но едва след 1959 година, когато първата двойка корати, наречени Нара и Дара, били пренесени в САЩ, тази порода започва да се появява в различни страни. Първите корати са били пренесени от САЩ в Европа /в Англия/ през 1972 година, а ФИФЕ признава тази порода през 1982 година.

 
Избрани сайтове много

Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода