Екзотична късокосместа котка

Екзотична късокосместа котка

По телосложение екзотичните котки са копие на персийките. Разликата е само в козината.

При персийките тя е дълга, докато при екзотичните тя е къса, но все пак по- дълга, отколкото при късокосместите и по- къса, отколкото при полудългокосместите. Много интересна е главичката им с почти детско изражение на муцунката. Тя е кръгла, ушите са заоблени и леко наклонени напред, без прекалено да изпъкват в общия контур на главата. Очите са големи, кръгли и широко разположени. Носът е къс, както при персийките, но се признава и така нареченият пекински нос. Тялото е средно голямо, крайниците са къси. Опашката е къса и дебела.

Тази порода се е появила в америка към 20- те години, но официално е призната едва от 1967 година. Това признание е предшествано от множество дискусии дали тази порода изобщо трябва да бъде легитимирана, тъй като е повече от очевидно, че екзотичните котки са резултат от кръстоска междуперсийската дългокосместа и късокосместите американски породи, т.е. става дума за хибрид. Външните признаци на екзотичните котки все още генетически не са издържани. Комбинацията между екзотична котка и екзотичен котарак е допустима само в изключителни случаи, тъй като в резултат на тази кръстоска се раждат котета, приличащи на американската късокосместа. По този начин изчезва основният характерен признак на породата- гъстата, мека като плюш и еластична козина със средна дължина /от 1 до 4 сантиметра/. Тя никога не се степва. Едва през1984 година екзотичните котки са признати от ФИФЕ.

За екзотичните котки са допустими всички цветови варианти, които стандартите признават при персийките.

На изложби екзотичните котки се състезават в групата на късокосместите, но се оценяват според стандартите на персийките. За да бъдат различавани от персийките, в каталога към техния код се добявя съкращението ЕХ.

В последно време екзотичните котки стават все по- популярни. Това са много умни и интелигентни животни. Безпреувеличение може да се твърди, че тази порода има голямо бъдеще.
Избрани сайтове екзотичните

Най-актуални страници екзотичните

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...

  • Екзотични дестинации за почивка- Доминикана, Куба, Малдиви, Тайланд Екзотични дестинации