Египетска мау

Египетска мау

Не много отдавна /през 1950 година/ в САЩ е направен опит за възраждане породата на египетската котка.

За целта от Кайро специално со донесени няколко екземпляра, които много напомняли за котките, описани в древните папируси. Котките, обитавали древен Египет, са имали козина на петна. Донесените от Кайро животни били кръстосани с теби вариант на сиамска котка. Не след дълго потомството им било стандартизирано и признато, но само от няколко американски клуба. За сега нито в Англия, нито в Европа египетската мау е призната за самостоятелна порода.

Това е елегантна и стройна котка, с не много дълго, но мускулесто тяло. Краката и са доста дълги, при това предните крайници са малко по- къси от задните. Въпреки това египетската мау не създава впечатление за издължено животно. При нея лапичките /стъпалата/ са тесни и фини с леко овална форма. По крайниците има едва забележими ивици, които на места преминават от ивици в точки. Опашката е средно дълга, широка в корена и заострена в края. Козината е средно гъста, къса, но по- дълга от козината на сиамските или ориенталските котки, въпреки че външно те много си приличат. Както при абисинките, косъмчетата са с 2-3 тикингови пръстена. На гърба ясно личат точковидните петна.

Главата е с форма на умерено дълъг, не много къс и остър клин. Носът е дълъг и равен, само в профил се забелязва плоската разделителна линия. Меката част на носа и устните е черно- розова с черен кант. С черен кант са очертани и очите. Те са големи, с форма на бадем, цветът им е зелен или златист. Ушите са големи, ширико разположени, в основмата са широки и умерено заострени в края. Те са светлорозови и почти прозрачни, покрити с много къси косъмчета.

За сега са известни само два цветови варианта на египетската мау: сребрист /върху сребриста базисна окраска е разположена петниста черна фигура/ и бронзов /върху козина с бронзов цвят е разположена тъмнокафява или чернокафява рисунка/. Думата "мау" на арабски означава "котка".
*

Избрани сайтове много

 • Иновации в Земеделието поликарбонат, поликарбонат, поликарбонатни плоскости, поликарбонат цени, поликарбонат цвят, плоскости от поликарбонат, многокаме ...

 • Най-актуални страници много

 • Курсове по графичен дизайн, предпечат и рекламa: Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator, CorelDraw Графичен дизайн

 • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

 • Курсове по CorelDraw за обработка на векторна графика CorelDRAW

 • Най-нови обяви

 • Продавам дипломи и шофьорски книжки-
  Здравейте,много сме доволни от г-н Николов, от когото с приятеля ми поръчахме

 • Продавам дипломи и шофьорски книжки
  Здравейте,много сме доволни от г-н Николов, от когото с приятеля ми поръчахме съ

 • ПРОДАВАМ ДИПЛОМИ
  Ако имате нужда от диплома-на правилното място сте ! Доказал съм се във времето