Балинезийска котка

Балинезийска котка

По своя строеж семейството на балинезийските котки се доближава много до сиамските.

Много отдавна при отглеждането на сиамските котки спонтанно са се появили дългокосмести мутанти. Отначало те били бракувани като дефектни. През 1963 година от съдбата им са се заинтересували две американски любителки на котки- Хелън Смит и Марион Дорси. На базата на специално разработена селективна програма те получили от тях нова порода. Най- напред новите котки били наричани дългокосмести сиамки, а по- късно им било дадено името балинезийски /от индонезийския астров Бали/. В САЩ тази порода е призната през 1970 година, а ФИФЕ я вписва в своите каталози само в случай, че тя отговаря на цвета на петната.

Балинезийските котки притежават множество положителни качества, те са много мили и симпатични. Вече отбелязахме, че те много приличат на сиамските, с единствената разлика, че козинката им е полудълга Балинезийските котки имат прекрасна фигура- те са с дълго мускулесто тяло, дълги крака и дълга, тънка заострена в края опашка. Главата е издължена и в профил образува заострен клин в равнобедрен триъгълник от муцунката към ушите. Носът е дълъг и прав, преходът е незабележим. Ушите са големи, широко разтворени в основата и заострени. Очите са средно големи, издължени като бадем, косо разположени, разстоянието между тях е равно на дължината на окото. Цветът е наситено син.

Окраската на балинезийските котки съответства на окраската на сиамските. Стандартите разрешават по- светли оттенъци на основния цвят на косъма и по- слабо контрастиращи фигури. В САЩ балинезийски се наричат само котки, които са с тъмнокафява, синя, шоколадова и лилава окраска. Другите цветови варианти се отнасят към породи с други имена.
Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...