Абисинска котка

Абисинска котка

Абисинската котка рязко се отличава от всички останали късокосмести породи.

Абисинките са получени от човека по изкуствен път. Съпругата на един английски офицер, г-жа Баред- Ленърд, открила в Етиопия котка, която според нея много приличала на животните, изобразени върху древните египетски рисунки и монетите, датиращи от 500 г.пр.н.е. Тя е нарекла котката Зула и през 1866 година я взела със себе си в Англия. От Великобритания те се разпространяват по целия свят. Понастоящем тази порода е най- широко разпространена в САЩ.

Козината на тези животни е къса, гъста, много нежна и добре прилягаща към тялото. Характерен за нея е тикингът- 2-3 тъмни ивици на всяко осилесто косъмче; желателно е крайчетата на космите също да бъдат тъмни. Косъмчетата с тикинг са разположени равномерно по цялото тяло, но не образуват рисунка. Само на корема и от вътрешната страна на крайниците има светли косъмчета, цветът им трябва да съответства на окраската на варианта.

Понякога на главата, по бузите, гърдите и опашката се появяват признаци на теби рисунка- това е наследство от далечни предци, които са били теби котараци. Наличието на ивици по опашката на котката я лишава от възможността да получи някакватитла, даже ако по останалите критерии тя отговаря на стандарта.

Подобна окраска с тикинг имат дивият и питомният южноамерикански заек, ето защо наричат абисинските - заешки котки.

Съгласно стандарта по козината на абисинките не трябва да има нито ивици, нито бели петна. На това изискване обаче отговаря окраската на много малко животни. Най- често петната са разположени по корема, крайниците и на брадичката, откъдето във формата на медальон те преминават върху гърдите. Всяко петно се отчита като голям недостатък и животните с такъв дефект не могат да разчитат на титли. Понякога животното е със светла брадичка- ако няма други недостатъци, този дефект е допустим.

Главата на абисинките е умерено клиновидна със средни пропорции. В сравнение със сиамките, тя е малко по- къса и овална. Носът е със средна дължина и леко извит, а в профил той трябва да бъде нито равен, нито с ярко изразен "стоп". Ушите са доста големи, но по- малки от ушите на сиамката. Те са широко и вертикално разположени, краищата им са заоблени, желателни са "пискюлчета" както при рисовете и стърчащи от ушите косми. Видимата деспропорция между ушите и главата отнема броя на точките при оценка на животното. Очите на абисинките са големи, искрящи, изразителни, с форма на бадем. Цветът на очите е зелен или златистожълт, но са допустими и тюркоазено зелените очи. Хората, които от години отглеждат абисинки, твърдят, че при тези животницветът на очите често се мени в зависимост от физическот и психическото състояние, както и от настроението на животното. Окосмената "рамка" на очите трябва да съответства на цвета на меката част на носа.

Тялото на абисинките е със средна дължина, здраво, гъвкаво и мусуклесто. Краката са дълги и стройни. Опашката е доста дълга, удебелена в основата и стеснена към края.

Абисинските котки са много елегантни, а движенията им- грациозни. Те са много предпазливи. Когато изучава непознат предмет, абисинката най- напред ще го опипа с лапички и едва след това ще започне да го деши. Те са много предани на стопанина си. Абисинките са гальовни, но не и натрапчиви, макар че много обичат общуването с човека и неговите ласки. Те не обичат компанията на другите котки.

Неизвестни са причините, но е факт, че абисинките раждат по- често мъжки. Котетата се раждат много тъмни и без тикинг- той се появява към третия месец- най- напред на главата и по крайчето на опашката. Обикновено в котилото са 2-4 котета. Котетата абисинци се развиват много бавно, но не толкова, колкото сомалийките /абисинските и сомалийските котки образуват обща самостоятелна порода/.
Избрани сайтове много

Нови интернет страници много

  • Кристал Блу Центробежни помпи за вода

  • Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода