Скайтериер

Скайтериер

Височина на холката/ Тегло: 21 до 28 см.; около 11.5 кг. /При идеалния размер на холката 22.5 см. дължината на тялото е над 1 метър8.

Цвят: Всички сиви нюанси на сребристо до черно; жълтеникавобежов; в най- съвършената си форма с черни връхчета и черна маска; ушите са винаги черни.

Подходящ: За семейства и самотници, също и за стари хора, които са склонни да се нагърбят с малко повече чистене у дома заради този красив и извънредно мил домашен приятел.

По- малко подходящ: За педанти или за недостатъчно търпеливи хора, за които е по- добре да си изберат "по- лесно за поддържане" куче. Не е подходящо и за хора, които живеят на висок етаж в многоетажна сграда без асансьор.

Потребност: Не особено много място, но "свръхдължината" му, която е почти четири пъти по- голяма от височината може да бъде препятствие в малкото жилище. Ето защо е по- подходящо за средноголеми жилища. Достатъчно му е регулирано извеждане, но не обича дълги преходи. Ежедневните грижи за космената покривка- излъскване, разресване, четкане изискват много време и усилия.

Предимства: Мило, пъргаво куче с качества на добър пазач. Красиво, привързано и търпеливо към деца, особено ако растат заедно.

Някои недостатъци: Дългата му козина мете улиците и при мокро време внася мръсотия в къщи. След всяко хранене трябва да се почиства устата и козината по муцуната му. Козината по задната му част /аналната област/ също трябва да се проверява ежедневно и да се почиства. Склонно е към често лаене.

Продължителност на живота: 10 до 14 години.
Избрани сайтове които