Санбернар

Санбернар

Късокосмест и Дългокосмест Санбернар

Височина на холката/ Тегло: Мъжки не под 75 см, женската не по- малко от 70 см; от 55 кг. до 75 кг.

Цвят: Бял с червени петна, като червеното може да бъде в различни нюанси, често с черна маска и бял, правилно оформен фенер.

Подходящ: За хора, създадени за "нещо голямо", които живеят по такъв начин. Подхожда най- вече за съдържатели на малки хотели, едри земевладелци и заселници, които имат опит с кучета.

По- малко подходящ: За граждани средна ръка, както и за физически слаби или много нежни хора.

Потребност: Доста много място и по възможност собствена месарница или достатъчно средства за покриване на значителните разходи за храна. Не е куче за апартамент или за града. То трябва да се гледа в добре подредено оградено място. Нуждае се от всекидневни дълги разходки, макар и да прекарва повечето време на открито.

Предимства: Много добър пазач, но не шумен. Верен, покорен, добродушен и внимателен. Много лесно свиква с деца. Отлично спасително куче /при съответно обучение!/, предимно за хора, изпаднали в беда в планината.

Някои недостатъци: Често изпитва голяма неприязън към малките кучета. Свръхтежките екземпляри стават лениви, неподвижни и поради това податливи на заболявания. Дългокосместите разновидности трябва често да се разресват и изчеткват по- добре, отколкото късокосместите.

Продължителност на живота: Около 10 години.
Избрани сайтове Санбернар