Комондор /Унгарско пастирско куче/

Комондор 1

Козина на плитки и шнуроподобна.

Височина на холката/ Тегло: Мъжки 65 до 80 см., женска 55 до 70 см.; до около 60 кг.

Цвят: Слонова кост и до бежаво.

Подходящо: За селски стопани, за пазене на стада едър добитък и като дворни пазачи.

По- малко подходящо: Като домашно градско куче, с което за съжаление се злоупотребява в последно време.

Потребност: Господар с опит при кучета пазачи, който може да му осигури възможност да пази и защитава големи стада едър добитък. Най- добре е да се гледа в оградено място, няма нужда от разресване или изчеткване, но трябва да се къпе един- два пъти годишно. Трябва да прекарва по възможност дълго време на открито, но не обича дълги преходи.

Предимства: Почти никакви грижи за космената покривка, често контролиране и почистване на ушите. Скубе се малко. По отношение на собственика си изпълнително и привързано, но непримиримо към малки и големи хищници, ако не са го забелязали около неговото стадо. То не се плаши дори от вълци и мечки. Никога не напада, ако не е предизвикано. Много добър пазач.

Някои недостатъци: Дългата му, гъста, шнуроподобно сплъстена козина, която има вид на метла събира не само прах, но и паразити. За апартамент малко подходящо, а за града въобще не.

Продължителност на живота: 10 до 12 години.
Избрани сайтове малко

  • М-Бус ООД автобуси за Бургас, Варна, Слънчев бряг, В.Търново, Карнобат ... Автобусна фирма М-БУС работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години. ...