Дакел

Дакел

Късокосмест, дългокосмест и острокосмест дакел:

Три големини: Стандартен, миниатюрен и малък дакел.

Височина на холката: Стандартен размер- около 20 до 27 см. Дакелите се измерват по гръдна обиколка.

Гръдна обиколка/ Тегло: Стандартен дакел- над 35 см.; 5 до 9 кг. Миниатюрен дакел- 30 до 35 см.; 4 кг. Малък дакел- до 30 см; до 3.5 кг.

Цвят: Черен, червен, червеникавожълт, кафяв, пясъчен и на ивици в комбинация от тези цветове; двуцветен- черен или кафяв с червено или кафяво с червено, червен с жълто петно; двуцветен също в комбинация от основните цветове или двуцветен с бяло на петна- тигров дакел; острокосместият дакел няма бяло петно.

Подходящ: За хора, които приемат своенравието не като порок, а като доказване на личността, и предпочитат да имат смешноват другар, а не робски предано куче.

По- малко подходящ: За хора, които не са настоятелни. При дакела е необходимо тъкмо това.

Потребност: Възможно повече движение и занимания, за да се отреагира на качествата му на ловно куче. Късокосместият вид се нуждае от малко грижи, а острокосместият трябва да се подлага на триминг два пъти в годината, дългокосместият трябва редовно да се разресва и изчетква добре.

Предимства: Симпатичен, интелигентен и незатруднителен домашен приятел и компаньон, който при настоятелно възпитание става изпълнителен. Добра поносимост към децата.

Някои недостатъци: Обича да рови дупки в градината, рови и в къщи. При недостатъчно движение склонно към затлъстяване. Склонен към "дакелна парализа". Поради това по възможност не трябва да се отглежда в жилище на висок етаж и без асансьор.

Продължителност на живота: 12 до 14 години.

При покупка имайте предвид: В масовите разплодници може да се развъдят дакели с криви крака и страхливи.
Избрани сайтове дакел