Американски кокер спаниел

Американски кокер спаниел

Американски кокер, Кокер шпаньол:

Височина на холката: Кокер шпаньол- мъжки 39.5 до 41 см., женска 38 до 39.5 см. Американски кокер- мъжки под 39.5 см., женска под 36.5 см.

Тегло: 12.7 до 14.5 кг.

Цвят: Едноцветен- черен, червен /или златист/, кафяв; също и с малко бяло по гърдите и шията; двуцветен- черен с червено петно /черно и светлокафяво/ и черно- бял, кафяво- бял, оранжево- бял; белезникави цветове- оранжево, кафяво или синьобелезникаво /оранжево, кафяво, синьочерно смесено с бяло/; трицветен- черно- бял с пламтящо, както и всички посочени белезникави цветове с пламтящо. Всички оттенъци се срещат и при американския кокер и освен тях съвсем светлозлатисто, почти бяло.

Подходящ: За души с нежни струни, които обаче умеят да се налагат.

По- малко подходящ: За хора, които бъркат авторитета с твърдост, за маниаци на домашна чистота и за хора, които смятат за излишно основното поддържане на космената покривка, като го оставят на самото животно.

Потребност: Средноголямо жилище, по възможност с ползване на градина и ежедневни дълги разходки. Не малко време и усилия за възпитание и поддържане на космената покривка /редовно езлъскване, добро разресване и изчеткване/.

Поради податливостта му към екземи на устните, след всяко хранене трябва да се избърсват добре остатъците от храна около устата му. Дългите му висящи уши се нуждаят от често контролиране и почистване.

Предимства: Много привързан и чувствителен, физически здрав и много обича водата. У дома овладява темперамента си и лае малко. Добре понася децата.

Някои недостатъци: Не е сигурен пазач. Ако у него се събуди страст към лова, например при излет в природата, отказва да се подчинява. Обича да яде и бързо натрупва мазнини, тогава става ленив и податлив на болести. Ето защо трябва да се храни достатъчно, но храната да не е прекалено калорична. Теглото му да се контролира често!

Продължителносст на живота: 14 до 16 години.

При покупка имайте предвид: Понякога при едноцветните червени и черни кокер шпаньоли се появяват дегенерати с нарушено поведение, които е възможно да хапят дори господаря си.
Избрани сайтове кокер