Рецепта за сьомгова пъстърва чистена и печена на фурна

Сьомгова пъстърва чистена и печена

Рецепта за печена сьомгова пъстърва

Необходими продукти:
2,5 кг сьомгова пъстърва
2 скилидки чесън
3 стръка розмарин
3 кг морска сол
сол и черен пипер на вкус
За естрагоновия сос:
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. животинска сметана
50 мл Шардоне
1 щипка индийско орехче
1/2 връзка пресен естрагон /1/2 ч.л. сух/
сол и черен пипер на вкус
За студения сос "Ремулада" с къри:
1/2 ч.ч. майонеза
30 г кисели краставички
1 стрък пресен лук
1 ч.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. дижонска горчица
3 стръка магданоз
1/2 ч.л. къри
сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства, разтваря и в корема и се слагат стръкове розмарин и смачканите скилидки чесън. Овкусява се със сол и черен пипер.
2. На дъното на тавата се поставя една част от морската сол, отгоре се слага рибата, и се покрива с останалата сол. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 1 час. /Времето за печене зависи от големината на рибата - за този грамаж 1 час е достатъчен/.
3. Брашното за топлия сос се запържва в маслото, докато стане златисто. Постепенно се налива затопленото мляко и се оставя на умерен огън да се сгъсти.
4. Прибавя се шардонето и след като алкохолът се изпари, се налива сметаната. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. След като сосът се сгъсти, се дърпа от котлона и се поръсва с наситнения естрагон.
5. Киселите краставички, пресният лук и каперсите се нарязват на много ситно. Смесват се с останалите продукти за студения сос и се разбърква добре.
6. Когато рибата е готова кората се разчупва и солта се изхвърля. Кожата се отделя, рибата се нарязва и се поднася с двата вида сос.

Добър апетит!




*

Избрани сайтове пипер

Най-актуални страници пипер

  • Билките (подправки), които лекуват... повече » ...

  • 10-те най-добри български рецепти за храна Най-добрите български рецепти за храна

  • Нова Година в Шри Ланка повече » ...