« назад


Сьомгова пъстърва чистена и печена

Рецепта за печена сьомгова пъстърва

Необходими продукти:
2,5 кг сьомгова пъстърва
2 скилидки чесън
3 стръка розмарин
3 кг морска сол
сол и черен пипер на вкус
За естрагоновия сос:
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. животинска сметана
50 мл Шардоне
1 щипка индийско орехче
1/2 връзка пресен естрагон /1/2 ч.л. сух/
сол и черен пипер на вкус
За студения сос "Ремулада" с къри:
1/2 ч.ч. майонеза
30 г кисели краставички
1 стрък пресен лук
1 ч.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. дижонска горчица
3 стръка магданоз
1/2 ч.л. къри
сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства, разтваря и в корема и се слагат стръкове розмарин и смачканите скилидки чесън. Овкусява се със сол и черен пипер.
2. На дъното на тавата се поставя една част от морската сол, отгоре се слага рибата, и се покрива с останалата сол. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 1 час. /Времето за печене зависи от големината на рибата - за този грамаж 1 час е достатъчен/.
3. Брашното за топлия сос се запържва в маслото, докато стане златисто. Постепенно се налива затопленото мляко и се оставя на умерен огън да се сгъсти.
4. Прибавя се шардонето и след като алкохолът се изпари, се налива сметаната. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. След като сосът се сгъсти, се дърпа от котлона и се поръсва с наситнения естрагон.
5. Киселите краставички, пресният лук и каперсите се нарязват на много ситно. Смесват се с останалите продукти за студения сос и се разбърква добре.
6. Когато рибата е готова кората се разчупва и солта се изхвърля. Кожата се отделя, рибата се нарязва и се поднася с двата вида сос.

Добър апетит!


Избрани сайтове Рецепта

+ Рибен кебап + Шишчета от хек + Млечна салата с пушена риба + Пълнен толстолоб в тесто + Кефал по гръцки + Риба с къри и бяло вино + Филе от риба + Шаран в тесто + Варена пъстърва с кисели краставички + Рибник + Никулденска пита + Шаран на черно + Пълнен шаран + Риба на пара с моркови + Джинджифилова риба + Салата от риба с маруля + Предястие от мариновани рибки + Рибна консерва + Запеканка от бяла риба с картофи + Риба с пикантен сос + Салата с риба тон и маргаритки + Сьомга със сини сливи + Панирани миди + Пълнен шаран в тесто + Рецепта за Никулден + Риба на тиган + Оризова салата със скариди + Печена скумрийка във фолио + Задушена риба с ядки + Пастет от риба тон + Рибени кюфтета + Суши + Ципура на фурна + Салата с авокадо и скариди + Пикантна рибена супа + Салата от калмари със зелен чили винегред + Редена зеленчукова салата със скариди + Паеля с морски дарове + Шаран по селски - рецепта + Бяла риба в сол + Хапки с риба тон + Студена пица с пушена сьомга + Рибен кебап с филе от морска риба + Бяла риба със зеленчуци на фурна + Сьомгова пъстърва чистена и печена
All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти