Риболов: Щуката се готви за скок

Щуката се готви за скок

Щуката се готви за скок. Хищникът е настроен за голямото есенно настъпление.

МЛАДЕН МАРКОВ
markov2009@abv.bg

Най-изявната наша хищна риба често се оприличава на един или друг от сухоземните хищници. Притаена като ягуар, дълго дебне жертвата си и в подходящия момент е готова за решителен скок, при който острите и зъби се впиват в тялото. Няма измъкване от тази хватка, щракнат ли челюстите, значи е спечелила поредната си победа.
Щуката се храни на приливи и тливи през цялото лято, но есента е времето на трофейните попадения. Колкото и да са опоскани нашите водоеми, все още по тях се срещат риби от "тежка категория", в рамките на 8-10 кг., а даже и нагоре. Поне за такива попадения става дума по някои наши риболовни издания и сайтове.
Рибарите добре си знаят сезонните разчети на хищника и обикновено в спокойните есенни дни играят вабанк. Тогава предлагат по-едро рибе за стръв или заметната на спининг обемна примамка. Ако имат късмет, нищо чудно да налети някоя от онези "тигрици", които дълго време са се притаявали сред водната джунгла, избягвайки хорските очи. Но нуждата от енергийни запаси за зимата ги е изкарала извън равновесие и вече са готови за оня голям скок към жертвата. Оказва се обаче - измамен. Защото острието на куката се забива в челюстта и, а някаква невидима сила я тегли неумолимо към брега.
Още малко късмет /тук е най-важен/ и трофеят е вече на сухо. Следвад мерки и теглилки, фотографски изпълнения и поздрави за майстора.
Е, показанията на кантара може и леко да се завишат, това е в стила на рибарския репертоар, но какво толкова...

в.Уикенд, 27.10.2012г.-02.11.2012г.
Избрани сайтове Щуката