Риболов: Щуката живна в язовирите

Щуката живна в язовирите

Щуката живна в язовирите

В разгара на лятото хищникът показва прилична активност.
За най-изявения наш агресор по водоемите времето на голямата активност не е дошло. Есента е далеч, но и посред лято се чува за хващани щуки по някои големи язовири.
МЛАДЕН МАРКОВ
markov2009@abv.bg

Този хищник не е обект на внимание при тролингов риболов от лодка - там преследват обитателите на водните простори и големи дълбочини - сомове, бели риби, костури. Щуката е в плитководието, сред обраслите заливчета, където растителността напира и откъм брега, и откъм водата. Може да се застои и покрай останали под водата храсти и дървета.
Именно там я дебнат и спинингистите, и традиционалистите - залагащи на популярната жива рибка. За първите силни козове са някои ефектни модели на блесните "Мепс", доказали се в наши води, както и на воблери от средна големина или жилави силиконки. Плувкаджиите разчитат най-вече на местни рибета от масовата популация във водоема - каракудки, бабушки, костурчета.
Първи по-трайни щукарски изяви вече регистрираха по някои популярни язовири - "Александър Стамболийски", "Йовковци", "Жребчево", "Копринка". Но все още хищникът е пестелив откъм агресивност и ограничава режима на хранене в най-ранните сутрешни часове или чак привечер. Тепърва обаче ще разширява и разнообразява менюто си, а това означава и повече емоции за рибарите.

в.Уикенд
Избрани сайтове Щуката