Домашни любимци: Разнообразна храна и грижи за здраво коте

Грижи и храна за здраво коте

Току що сте станал горд собственик на малко коте или на поотраснал мяукащ домашен любимец?

Първите няколко дни са най-трудните. И за вас, и за него. Затова е добре с много търпение и постоянство да преодолеете сложния период на опознаване. Най-подходящо за целта е да се свържете с ветеринарен лекар, който да ви обясни правилата за отглеждане и възпитание /да, за възпитание като при децата става дума!/. От него ще получите и ценни съвети за храненето, хигиената и необходимите ваксини. Но ако ви е трудно да посетите ветеринар, ето няколко важни стъпки, които би трябвало да следвате при отглеждането на четириногия ви любимец.
В началото ограничете пространството за пребиваване на новия обитател в дома ви. Добре е да прикриете опасните места, където той би могъл да се пъхне и да не може да го извадите оттам. Добър вариант е кухнята. Изберете подходящ ъгъл, постелете килимче, поставене купички за храна и вода. Важно е да обмислите къде да поставите котешката тоалетна и нейния вид. Някои котета бързо привикват да извършват естествените си нужди на канала в банята, но други предпочитат предлаганите в търговската мрежа варианти за тоалетна. Ваш обаче е ангажиментът да наблюдавате поведението му и най-вече да проявите търпение и упоритост, докато го приучите да я използва. Ако в началото котето се изпишка на неподходящото място, изпитан метод е да попиете със салфетка част от урината и да поставите хартията в котешката тоалетна. Добре е да насочите вниманието му натам, за да може то да припознае мястото като свое. Едва тогава можете да му осигурите достъп и до останалата част от жилището.
За да расте здраво, котето трябва да се храни правилно. Ако все още не сте се консултирали с ветеринар по въпроса, ето някои принципи за храненето на котките. След отбиването /около 6-8 седмица/ до 3-месечна възраст те трябва да получават по 120-150 г храна 5-6 пъти дневно, а между третия и шестия месец - по 180-220 г 4 пъти на ден, винаги със стайна температура. Менюто включва не по-малко от 30 г нарязано на дребно месо /говеждо, заешко, пилешко, телешко, пуешко/. Смесвайте го със сварени зеленчуци. След втория месец ограничете, а след 3-ия спрете млякото, тъй като съдържащата се в него лактоза не се преработва от котешкия организъм и може да доведе до стомашни проблеми.
Храненето със суха гранулирана храна може да започне след 2-ия месец. В началото е добре да я предлагате навлажнена. Използвайте само храна, предназначена за котки и съобразена с възрастта им. Ако избирате качествени, балансирани храни, обикновено не са необходими никакви допълнителни витамини и минерали. И нещо изключително важно: котето ви винаги трябва да има прясна вода за пиене и купа с поникнала зелена трева.
Осигурете на домашния си любимец играчки и поставка за острене на ноктите. Иначе рискувате някои от мебелите ви да се превърнат в дрипи. Особено важно е да си играете с него и да му говорите, така котето ще започне да ви разбира и да изпълнява елементарни команди. Най-чного седмица след като е влязло в дома ви то вече ще ви има доверието, с удоволствие ще ляга в скута ви и ще ви възнаграждава с характерното си мъркане. А вие вече ще разпознавате нюансите в гласа и поведението му.
Източник:в.Кауфланд
Избрани сайтове храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Fly HB Carioca 2 кг

  • Какво? .Net Храна

  • Най-актуални страници храна

  • Раздават ваучери за храна на пенсионерите

  • Разделно хранене Хранене

  • Какво да сготвя за вечеря? Вечеря