Домашни любимци: Как да нахраните кучето си

Как да нахраните кучето си

Мислите, че след като сте решили каква храна да давате на кучето си, е достатъчно просто да му я изсипете в паничката? Много грешите.

Има основни правила, свързани с храненето, които е изключително важно да спазвате, ако искате да предотвратите един куп здравословни проблеми на вашия любимец. Ето за какво по-конкретно става дума:

• Порасналото куче трябва да се храни два пъти дневно, а малкото-четири пъти, но с доста по-малки порции. Даването на големи количества храна веднъж дневно увеличава риска от подуване на стомаха, което в някои случаи може да завърши фатално. Някои породи са по-податливи на този проблем, като по правило по-дребните кучета страдат от него сравнително рядко. Ако вашето е по-едро, е препоръчително да сложите паничката му за хранене върху някаква висока поставка, вместо на пода. Смята се, че рискът от подуване и превъртане на стомаха намалява значително.

• На опаковките с храна има подробни  указания за това какво количество храна да се дава на кучето в зависимост от ръста, възрастта и теглото му. Това обаче са твърде общи насоки, тъй като представителите на различните породи имат нужда от различни енергийни запаси. Тук от значение са също и здравословното състояние и репродуктивният статус. Вземете под внимание указанията върху опаковката, но ги модифицирайте според собствената си преценка за това от колко храна се нуждае кучето ви. Наблюдавайте го внимателно и ако забележите, че отслабва, увеличете количеството. В случай, че започне да надебелява, го намалете. Ако част от храната стои неизядена повече от 15 минути, просто я махнете от паничката.

• Хората обичаме разнообразна храна, но при кучетата това далеч не е така и те трудно приемат промяната. Ако искате да смените храната на вашия любимец, направете го постепенно, за да не разстроите чревната му флора. В противен случай рискувате да му причините диария и стомашни проблеми.

• Ако храните кучето си с месо или риба, които държите в хладилника, е препоръчително, преди да му ги дадете, да ги оставите за известно време на стайна температура. Прекалено студената храна може да причини повръщане при кучета с по-чувствителен стомах.

• Дръжте паничката на кучето си на едно и също място и не го безпокойте, докато се храни. Най-много ухапвания се случват именно поради тази причина.

• Не забравяйте, че кучето ви трябва да разполага със съд с прясна вода през цялото време.

Източник:в.Кауфланд




Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца