Диви животни: Слагат GPS на диви кози

Слагат GPS на диви кози

Ще следят изкъсо живота на родопската популация

Младен Марков
markov2009@abv.bg

Родопски диви кози ще бъдат оборудвани със специални нашийници с вграден предавател, за да може да се проследят местообитанията им и специфичното им поведение. Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда" и е съвместна инициатива на Българска фондация "Биоразнообразие", сдружение за дива природа "Балкани", РИОСОВ Пазарджик и Ловно-рибарско дружество Девин.
Идеята е да се съхрани и стабилизира популацията на дива коза. "Честта" да се наблюдават чрез GPS-системи се пада на град Девин, на територията на Девинското ловно стопанство. Кампанията по улавянето и маркирането им вече е в ход.
Поради спецификата на местообитанията-предимно във високите части на планините, дивите кози не се притесняват от хищници. Вълците не рискуват да ги преследват, за чакали и лисици теренът е неприемлив. В миналото рисовете са били техни тирани, но от доста години тези хищници отсъстват от територията на страната.
Дивите кози обаче страдат от повсеместно бракониерство. Защитен вид са, но това не им пречи да стрелят по тях и местни ловци, и пришълци. Животните спасяват кожата от хищници, но са безсилни пред далекобойните оптични пушки на бракониери. Стрелят и законно - по линия на международния ловен туризъм идват чужденци за трофеи от дива коза, но отпусканите квоти са минимални.
Все пак популацията им през последните няколко години се счита за относително слаба. По данни на експерти на територията на страната живеят около 2 хиляди кози.
Даже през миналата година от Девинското ловно стопанство заделиха пет диви кози и ги предоставиха на сръбско ловно стопанство, където имат желание да ги завъдят.
в.Уикенд
снимка:интернет
Избрани сайтове ловно