Риболов на река Янтра - бяла мряна

Бяла Мряна по Янтра

Сякаш стана традиция река Янтра да демонстрира сезонен приоритет в улова на различни риби. Беше времето на сома, на шарана, на кефала, сега дойде времето на бялата мряна. Тази риба приемана от някои за топлолюбива, в последните години показва пикова активност през есента, даже  в дните на късната есен.

Великотърновски рибари споделят, че осезателното застудяване на времето миналата седмица е подействало стимулиращо на бялата мряна в Янтра. Рибата определено се е раздвижила и кълве повсеместно в по-долното течение на реката. Отделни мрени ловят дори в старопрестолния град ,но по-траен улов може да се направи надолу - при Горна Оряховица, Драганово, Бяла.

Класика в улова

си остава болонезата с по-тежка плувка тип "буре" от 3-4 грама, която да се пуска на "возене" по течението, а примамката да е в най-долния слой и току да докосва дъното. За стърв бял или пясъчен червей, като доза бели червеи трябва да се добавят и в захранката. Впрочем, методичното хранене е в основата на успеха.

Пасажите постоянно са в движение и за да бъдат задържани за по-дълго време, си трябва да се мамят с подаване на омесени по-тежки топи, които да се задържат на дъното.

Другата възможност за риболов

е на олекотени дънни монтажи: на фидер с традиционната кошничка с храна или пък на "леко дъно" - нам линията е окомплектована с неголямо оловно топче и примамката бавно се измества по дъното.

Мрените по Янтра

са в твърде голям диапазон - масовите са по 300 -600 грама, но има и такива по 1,1 - 1,5кг. Дори битката само с един такъв речен мустанг си заслужава човек да отдели време, зада си опита късмета по реката.


Коментари

  1. Рибарче
    Рибарче
    Интересно. Никога не съм хващал бяла мряна


Избрани сайтове Янтра

Най-актуални страници Янтра

  • Отиде си футболна легенда