Риболов на река Янтра - бяла мряна

Бяла Мряна по Янтра

Сякаш стана традиция река Янтра да демонстрира сезонен приоритет в улова на различни риби. Беше времето на сома, на шарана, на кефала, сега дойде времето на бялата мряна. Тази риба приемана от някои за топлолюбива, в последните години показва пикова активност през есента, даже  в дните на късната есен.

Великотърновски рибари споделят, че осезателното застудяване на времето миналата седмица е подействало стимулиращо на бялата мряна в Янтра. Рибата определено се е раздвижила и кълве повсеместно в по-долното течение на реката. Отделни мрени ловят дори в старопрестолния град ,но по-траен улов може да се направи надолу - при Горна Оряховица, Драганово, Бяла.

Класика в улова

си остава болонезата с по-тежка плувка тип "буре" от 3-4 грама, която да се пуска на "возене" по течението, а примамката да е в най-долния слой и току да докосва дъното. За стърв бял или пясъчен червей, като доза бели червеи трябва да се добавят и в захранката. Впрочем, методичното хранене е в основата на успеха.

Пасажите постоянно са в движение и за да бъдат задържани за по-дълго време, си трябва да се мамят с подаване на омесени по-тежки топи, които да се задържат на дъното.

Другата възможност за риболов

е на олекотени дънни монтажи: на фидер с традиционната кошничка с храна или пък на "леко дъно" - нам линията е окомплектована с неголямо оловно топче и примамката бавно се измества по дъното.

Мрените по Янтра

са в твърде голям диапазон - масовите са по 300 -600 грама, но има и такива по 1,1 - 1,5кг. Дори битката само с един такъв речен мустанг си заслужава човек да отдели време, зада си опита късмета по реката.


Коментари

  1. Рибарче
    Рибарче
    Интересно. Никога не съм хващал бяла мряна


Избрани сайтове Янтра