Бяла лястовица

Бяла лястовица

Птицата на надеждата забелязана да лети над болни деца.

Бяла лястовица кацна на покрива на центъра за деца с увреждания в новозагорското село Асеновец и предизвика фурор сред местните. Болните хлапета и техните родители веднага излязоха на улицата, за да видят птичката и да получат изцеление.
Новината за природното чудо се разнесе бързо из целия район и хора от съседните села също започнаха да прииждат в Асеновец с надеждата да видят птичката, макар и отдалеч.
Кметът Кръстьо Стойчев успява да я снима, докато тя се готви да отлети с цялото ято на юг. Жителите на селото смятат, че бялата лястовичка е от тази година, защото за първи път я виждат в селото. Според орнитолозите птиците албиноси са изключително рядко явление, дължащо се на липсата на пигментация на оперението. В статистиката няма данни през колко години може да се прояви, но според поверието това се случва веднъж на 100 години.
Старите хора вярват, че бялата лястовица пази от зло и има чудодейна сила. Тя носи на болните лек и утеха, а на здравите много щастие и късмет. Орнитолозите обаче казват, че повечето бели лястовици имат лоша съдба и не са долюбвани в ятата си. Заради необичайния си външен вид останалите пернати са агресивни към тях и ги пъдят. Това е причината толкова рядко да се вижда бяла лястовица. "Повечето такива птици не живеят дълго. Често се случва останалите от ятото да ги убиват с човките си", казва специалистът орнитолог Димитър Ланев.
в.Всеки ден
снимка:интернет
Избрани сайтове лястовица