Ужилване от оси и пчели през лятото

Оси и пчели налитат на силни миризми

Отровата им може да е животозастрашаваща.

Ако през пролетта природатасе събужда от зимния си сън, то през лятото въздухът се изпълва с жужащи насекоми, привлечени от уханните миризми, носещи се от разцъфналите цветя и треви. За съжаление, наред със силните изпарения на растенията, осите и пчелите са привлечени и от нас хората.
Парфюмите, кремовете, плажните масла и козметиката за коса съдържат екстракти от различни екзотични цветове, характеризиращи се със силна миризма, поради което притежателите им се превръщат в лесни мишени за жилещите твари. От друга страна, модерните щампи с флорални мотиви и искрящи цветове върху дрехите имат също притегателна сила. Ето защо не е изненадваща статистиката на специалистите по токсикология в "Пирогов", според която за летния сезон в отделението постъпват повечеот 2 500 души, ухапани от насекоми и други дребни твари. Част от ужилените развиват алергични реакции, някои от които могат да доведат до алергичен шок, защото в отровата се съдържат редица токсични субстанции. В повечето случаи след ужилване на мястото възниква червена точка, а около нея леко се зачервява. Ужиленият чуувства кратковременна болка. Тъй като пчелната отрова има многообразно действие върху човешкия организъм, в по- тежките случаи реакцията може да е придружена от парене, зачервяване и поява на оток. При някои хора състоянието бързо се влошава, налягането спада и ужиленият се оплаква от задух и виене на свят. Не са изключени и гърчове, както и загуба на съзнанието.
След ужилване трябва да извадите жилото с помощта на ножче или пинсета, като гледате да не се спука торбичката с отровния сок. След което дезинфекцирайте и сложете лед. Вътрешно може да приемете противоалергично средство.
Витамин С и мед облекчават ужилването.
Ако сте ужилени и се доверявате на народната медицина, пийте 3 пъти дневно витамин С и смес от лъжичка пчелен мед, разтворен в чаша вода. Старите хора съветват да поставите на ужиленото място листа от магданоз, живовлек или невен. Мястото може да натъркате с лук, чесън или картоф.
Как да се предпазим
- Когато се разхождате сред природата, носете светли дрехи- най-подходящи са белите, и не ходете боси по тревата.
- Ако жужи около вас оса или пчела, не ръкомахайте с резки движения, за да не я предизвикате.
- Не пийте сладки течности директно от шишето или чашата, а използвайте сламка.
- У дома поставете мрежа против насекоми.

 

В онлайн магазина на Гроушоп Градинар.БГ- Органичните препарати за растителна защита срещу болести, насекоми, гъбички и бактерии  повече » www.gradinar.bg растителна защита