Риболов: Каракудата става фаворит

Рибата приключи с родителската си мисия

Рибата приключи с родителската си мисия и напира към предложените примамки. Каракудата става фаворит.

Въпреки необичайно хладната пролет каракудата в повечето свободни водоеми вече изхвърли половите си продекти. В определен период рибата беше ангажирана с мисията по продължаване на рода и рибарите се жалваха от слаба слука. Но картината се промени.
МЛАДЕН МАРКОВ
markov2009@abv.bg
По плитките речни корекции, влизащи в разрешителния списък по време на всеобщата забрана, това е  основната риба. Разпространена е повсеместно и по разни баластриери със свободен режим. След очевидното затишие, напоследък каракудата отново се връща на "бойното поле" и влиза в ролята си на фаворит и за предложените примамки. Разбира се, има конкуренция в лицето на бабушки, уклеи, костури- това са останалите традиционни обитатели на споменатите водоеми. Не бива да се забравя и щуката, но за нея тактиката на риболов е съвсем друга.
Да се върнем на каракудата-ако е прилична като големина, тя се предпочита, а другите риби отиват на по заден план. Какво означава прилична големина? Нека приеме, че за рибарите интерес представляват каракуди поне от 200 грама нагоре, а ако отиват към половинка и отгоре, то едва ли ще има недоволни от такъв улов. Да не говорим, че по някои от споменатите речни корекции се хващат парчета по килограм.
По последни вести, на корекцията на река Янтра в землището на великотърновското село Куцина се хващат много прилични каракуди, които са се превърнали в хит за местните въдичари.
Разбира се, тази риба присъства и в повечето от големите държавни язовири, както и в разни частни и арендовани водоеми. Към язовирите ще съсредоточим вниманието си след старта на новия риболовен сезон /4 Юни/, докато по платените обекти тя и сега е на почит. Е, там предпочитат шарана, но ако той отказва да кълве, спасението е в каракудата.
в.Уикенд
Избрани сайтове каракудата