Риболов - канален сом

От пресата... - Канални сомчета спасяват риболова и в студа

Изобилстват на язовир "Овчарица" и кълват денонощно

Младен Марков
markov2009@abv.bg
в. Уикенд
В България е пренесен в края на миналия век и се разселва по изкуствен път най-вече в частни водоеми - за разнообразяване на възможностите за риболов.
Най-стабилно присъствие показва на язовир "Овчарица" - там водата се затопля вследствие охлаждането на турбините на "ТЕЦ Марица Изток" и рибата е активна целогодишно даже зимата се приема за пиков сезон.
Очевидно това е била основната предпоставка пуснатият в миналото канален сом да се адаптира до такава степен, че в днешно време да се превърне в основен зид за водоема и да е сред най-честите клиенти на рибарите. На "Овчарица" не го уважават особено, като се има предвид, че масовите сомчета са около половинка и рядко се хващат риби над килограм. По този показател изобщо не може да се мери с европейския си събрат.
На всичкото отгоре често налапва примамки, заложени за други риби /най-много харесва торните червеи, но налита и на бели и даже някои примамки от растителен произход като царевица или варено жито/. Но ако по една или друга причина елитните риби се окажат трудни, винаги е готов да спаси риболова и човек може да се забавлява с него. Има и друго голямо предимство - кълве еднакво добре и през деня, и през нощта, а това за "Овчарица" си е отличен шанс, понеже там риболовът е разрешен денонощно. Да припомним обаче изискването на закона - мерната граница е 25 см. и недорасли риби трябва да се връщат обратно.
Лесно се разпознава от останалите язовирни обитатели - тялото му е вретеновидно, от тъмносиво до светлосиво, на черни, небрежно разхвърляни точки. Гърбът е тъмен, като постепенно изсветлява към корема. Люспи липсват, но кожата е изключително жилава, с твърди перки и изразен остър шип на корема. Около устата са наредени четири чифта мустаци с различна големина.
Язовир "Овчарица" е царството на каналния сом.

Повече информация и снимки: в. Уикенд, 26 март - 1 април 2011 г., брой 13 /385/, Година IX

 
Избрани сайтове "Овчарица"